Äldre låstes in i sina lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Oroliga demenssjuka som olagligt blir inlåsta i sina lägenheter nattetid utan att få hjälp. Länsstyrelsen i Stockholm kritiserar återigen vårdjätten Attendo Cares demensboende Ekehöjden i Skärholmen i södra Stockholm.

-Vi bedömer att boendet inte är tryggt och säkert på natten, säger Sofia Urby, länsstyrelsens äldreskyddsombud som granskat boendet.

Redan våren 2005 kritiserades Ekehöjden för bristerna. Men vid tillsynsbesök i april i år var bristerna kvar.

Ekehöjden har 67 demenssjuka på nio avdelningar och två våningsplan. Nattetid är personalen tre personer, som ska vårda och ha tillsyn över ofta oroliga och förvirrade sjuka. Kritiken rör bristande kontakt och överblick på boendet.

-Det vi också skarpt kritiserar är att ingen individuell planering finns för de äldres hjälpbehov på natten, säger Urby.

Olagligt

Det har hänt att boende blivit liggande efter att ha ramlat utan att personalen har upptäckt det. De äldre kan själva inte larma och ingen personal har funnits på avdelningen som kunnat höra deras rop på hjälp.

Oroliga äldre har också fått följa med personal när den arbetar på andra avdelningar.

-Det har personalen berättat för oss att det förekommer, eller att man har tvingats lämna en orolig äldre på avdelningen trots att de behöver någon hos sig, säger Sofia Urby.

Mycket allvarligt är att personalen, när den lämnar avdelningen, ibland låser in äldre i lägenheterna så de inte vandrar in till varandra. Inlåsningen strider mot lagen, medger Birgitta Hedén, tillförordnad regionschef på Attendo Care.

-Det ska inte få förekomma. Vi ser mycket allvarligt på det här. Jag har bokat in ett möte med nattpersonalen för att se vad som behöver göras, säger hon till TT.

Kan överklagas

Attendo ska före den 15 maj till länsstyrelsen skriftligt redogöra för hur bristerna ska åtgärdas. Kan parterna efter dialog inte få samsyn kan länsstyrelsen förelägga åtgärder, ett föreläggande som kan överklagas till länsrätten.

Men Birgitta Hedén uppger att Attendo ska samarbeta och genast tillsätta en utredning för att reda ut händelserna.

Men det var ju i stort samma kritik redan för två år sedan?

-Jag känner inte till det eftersom jag inte fanns i verksamheten då, men det ska inte få förekomma, svarar Hedén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.