Foto: SVT

Äldre tvingas bo i containrar

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer på ett äldreboende i Värmdö kommun tvingas bo i containrar i ungefär ett år framöver på grund av att boendet måste renovera sina lokaler.

Alfred Endl, 90, flyttade in i början av veckan.

– Det känns som ett fängelse, säger han.

I flera år har Berit Grundström, 86, och Alfred Endl, 90, bott på äldreboendet Gustavsgården i Värmdö kommun. Men för en dryg vecka sedan fick de lämna sina hem och flytta in i varsin container precis intill äldreboendet.

– Det har varit kaotiskt på många sätt. En natt frös vi allihop så att vi hoppade i sängarna. Det var förfärligt kallt. Jag hade tio grader här inne. Då kände man sig rätt konstig på morgonen, säger Berit.

Berit måste flytta på möbler för att kunna ta sig fram i sin tillfälliga bostad. Foto: SVT

Några dörrar bort bor Alfred.

– Det känns som ett fängelse. Man ligger och tittar upp i taket och tänker: ”Vad har jag gjort för att få sitta här?”, säger han.

”Är en försämrad boendemiljö”

Orsaken till flytten var att Arbetsmiljöverket krävde att flera av de ordinarie lägenheterna skulle renoveras på grund av för dålig tillgänglighet. Kommunen behövde därför hitta något temporärt för tio av de äldre under renoveringstiden.

Och lösningen blev alltså containrar med en boendeyta på runt 12 kvadratmeter.

– Det som har varit inriktningen när vi har genomfört det här har varit att säkerställa att våra hyresgäster och de boende ska kunna behålla sin kontinuitet. Både när det gäller personal som vet vilka behov man har och även kontinuiteten på Gustavsgården. Att man som boende inte ska få ett tillfälligt boende på en annan ort där man riskerar att få en sämre tillgänglighet till sina anhöriga, säger Maria Larsson Ajne, omsorgschef i Värmdö kommun.

Tycker du att det är värdigt att inhysa äldre på det här sättet?

– Jag har full förståelse för att det här är en stor omställning. Den här tillfälliga lösningen är ju en mycket försämrad boendemiljö, något annat kan vi ju inte säga.

Foto: SVT

”Lång tid i en gamlings liv”

Berit Grundström berättar att hon fått ställa undan sin kaffebryggare eftersom det är för trångt i det nya boendet. Och hon ser ut att behöva vänja sig vid trångboddheten. Kommunen räknar nämligen med att de boende kommer att få bo kvar i containrarna i drygt tio månader.

– Det är alldeles för lång tid. Det är ju en lång tid i en gamlings liv. Ska man bo i en container ska det i alla fall vara större, säger Berit Grundström.

– Det känns tråkigt, meningslöst. Det är deprimerande, avslutar Alfred Endl, 90.

Fotnot: Efter att SVT Nyheter Stockholm rapporterat om hur de äldre bor skriver Värmdo kommun nu på sin webbplats att ”Planen är att de ska kunna flytta tillbaka in på Gustavsgården i maj, när första etappen av renoveringen är avslutad.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.