Dennis Wedin (M) och Torun Boucher (V). Foto: SVT

Var du bor avgör om du får plats på vård- och omsorgsboende

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje person som ansöker om plats på vård- och omsorgsboende får avslag i Hägersten-Liljeholmen. I Skarpnäck är motsvarande siffra mindre än 6 procent. Nu riktar oppositionen kritik mot de stora skillnaderna mellan Stockholms stadsdelar.

– Vi ser nu att det är otroliga skillnader mellan stadsdelarna – som bara ökar och så kan vi inte ha det, säger Dennis Wedin (M), gruppledare äldrenämnden.

Enligt statistik från Stockholms stad har andelen avslag ökat i nio av 14 stadsdelar och skillnaden är stor mellan olika stadsdelar. Detta trots att det finns centrala riktlinjer som säger hur man ska arbeta med beslutsfattning i de här frågorna.

– Vi i stadshuset sätter centrala riktlinjer och sen handlar det om arbetet i stadsdelarna kring vad man har för rutiner. Och vi tror att det är de här rutinerna som blir annorlunda i de olika stadsdelarna och så ska vi inte ha det, säger Dennis Wedin (M).

– Vi pratar om en yrkeskår som heter biståndshandläggare och det finns cirka 500 stycken i Stockholm. De ska finnas på plats i stadsdelarna och samverka med lokala aktörer, säger Torun Boucher (V), ordförande äldrenämnden och fortsätter:

– Biståndshandläggarna ska vara där ute där de äldre bor och ha en nära kontakt med de äldre så jag förstår inte alls vad en centralisering, som moderaterna föreslår, skulle lösa.

Nya riktlinjer

Sedan januari har det införts striktare rutiner som alla stadsdelar blir utbildade i att följa för att antalet avslag ska minska.

– Vi har gjort en utredning som precis är klar där vi ska träffa alla stadsdelarna och tillsammans diskutera de här skillnaderna. Stadsdelarna har relevanta metoder men metoderna skiljer sig åt så det får lite olika utslag i stadsdelarna, säger Torun Boucher.

Seniorboenden ej tillräckligt

Men Torun Boucher menar även att de höga siffrorna i Hägersten-Liljeholmen beror på att det inte finns tillräckligt med seniorboenden.

– I en del stadsdelar finns det äldre byggnader, trevåningshus utan hiss, där folk bor otillgängligt. Där kan det finnas fler som söker ett äldreboende som kanske egentligen inte har ett behov av sjukvårdsinsatser, utan mer har ett behov av ett alternativt seniorboende, säger Torun Boucher.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att nästan varannan person (44,91%) fått avslag i Hägersten-Liljeholmen. Den uppgiften baserades på siffror från stadsdelen som visade sig vara felaktiga. Den rätta siffran är 31,9%, dvs nästan var tredje person.

Andel ansökningar som fått avslag, i procent

Hägersten-Liljeholmen: 31,9 (28,08)

Södermalm: 29,48 (25,62)

Skärholmen: 22,22 (16,27)

Östermalm: 20,72 (21,64)

Norrmalm: 19,02 (11,17)

Enskede-Årsta-Vantör: 17,93 (18,94)

Kungsholmen: 16,23 (14,18)

Farsta: 14,54 (11,51)

Hässelby-Vällingby: 12,94 (12,65)

Älvsjö: 11,11 (8,82)

Spånga-Tensta: 8,25 (11,21)

Rinkeby-Kista: 7,92 (7,41)

Bromma: 6,69 (12,70)

Skarpnäck: 5,83 (7,91)

Vad är vård- och omsorgsboende?

Vård- och omsorgsboende är en bostad med service och omvårdnad dygnet runt.

I boendet ingår hjälp man behöver, som sjuksköterska och tillgång till läkare och fysioterapeut. I Stockholms stad finns vård- och omsorgsboenden för de med kroppsliga besvär och för de med demensdiagnos. Det finns också boenden som har specialkunskap utifrån särskilda diagnoser som Parkinsons sjukdom.

Servicehus

Att bo i servicehus är att bo i egen lägenhet men med trygghetslarm och tillgång tilll viss gemensam service. För att få flytta till ett servicehus krävs ett biståndsbeslut av kommunen.

Källa: Stockholm.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.