Algblomningen har börjat ta fart i Stockholms skärgård. Foto: SVT/John Kassman

Algblomningen har tagit fart i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har algblomningen tagit fart i Stockholms skärgård. Det har siktats på flera platser, framförallt i områden kring Tyresö, Saltsjöbaden och Ljusterö.

Anledningen till att blomningen tar fart just nu är det varma vädret i kombination med att det inte blåst särskilt mycket.

– Det är precis det här vädret som bakterierna som orsakar algblomningen gillar, så det har kommit igång ganska ordentligt på många ställen, säger Emma Lemos, handläggare på Länsstyrelsen och informationscentralen ”Egentligen Östersjön”.

Det är helt normalt att algblomningen kommer igång nu i slutet av juni, men att det är ovanligt att det har blivit så pass mycket på kort tid.

Kan vara hälsofarligt

Algblomningen kan vara farlig för människor, så badsugna bör vara uppmärksamma på hur badvattnet ser ut.

– Det kan orsaka utslag och diarréer, men är främst små barn och framförallt hundar som det kan vara hälsofarligt för, i värsta fall livsfarligt, säger Emma Lemos.

Enligt Emma Lemos så gäller det att hålla sig uppdaterad kring det senaste läget, och att om man mot förmodan vill ta ett dopp där det förekommer algblomning så ska man duscha av sig efteråt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.