Flera resenärer väntar förgäves på bussar som inte anländer vid Odenplan i Stockholms innerstad. Foto: Joakim HultqvistVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter busskaos i Stockholms innerstad – vissa linjer kör igen

Uppdaterad
Publicerad

Det väntade kraftiga snöfallet nådde tillslut även Stockholm och Södertälje och orsakade stora trafikproblem. Det inträffade många trafikolyckor under lördagseftermiddagen och i Stockholms län ställdes alla bussar i innerstan in. Men vid halv sextiden började busslinjerna 1,2,3 och 4 köra igen men med kort buss.

Ett kraftigt snöoväder orsakar busskaos i Stockholm. Under lördagseftermiddagen möttes resenärer i Stockholms innerstad av dystra besked – alla bussar var inställda. Busstrafiken står dessutom stilla på flera håll runt om i länet, däribland Lidingö enligt SL:s pressjour.

– Det är det rådande väderläget som orsakar busskaoset, säger Karolina Wichman på trafikförvaltningens pressjour.

Trafikförvaltningen: ”Sök alternativa resvägar”

Snön har kommit hastigt och väglaget är mycket halt. Det har gjort att trafikförvaltningen inte längre bedömer trafikläget som säkert och prognos saknas därför för när trafiken kan vara igång igen. 

– Vi kör buss i vintertid och när vi har kommit ikapp med underhållet som vintertiden kräver kommer trafiken köra igång som vanligt, säger hon.

De som reser i Stockholm uppmanas att försöka hitta alternativa färdvägar genom spårtrafiken. Samtidigt rapporteras nu stora störningar och inställda avgångar på tunnelbanans gröna linje.

– Om man måste ut och resa så ska man söka sig till alternativa resvägar. Tunnelbane- och pendeltågstrafiken går som den ska, säger hon.

Långa köer och vädervarningar

På E4 i riktning mot Stockholms län var det under eftermiddagen långa långsamma köer, enligt trafikverket. Flera bilar hade kört i diket och fordon som fått stopp i halkan stannade upp trafiken rejält.

Under kvällen väntas ovädret och vindarna mattas av på vissa håll i landet, samtidigt varnar SMHi för ”ymnigt och ihållande snöfall” på ostkusten under lördagen.

Trafikverket varnar även för mycket halt väglag i Kalmar län och Östergötlands län och uppmanar människor att inte ge sig ut i trafiken utan vinterdäck. ”Kör försiktigt och håll avstånd”.

I Stockholm väntas snörusket sprida sig ytterligare under kvällen och man har utfärdat en gul varning i området. SMHI räknar med att lågtrycksområdet ligger kvar över helgen och under söndagen fortsätter snöfallet vidare upp över Gävleborg och Dalarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många trafikolyckor runt om i Stockholms län

Gul varning:

Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Orange varning:

Väderutveckling som kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av mycket allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas mycket allvarligt.

Röd varning:

Väderutveckling som kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten samt mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Omfattande störningar i samhällsfunktioner är förväntade.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.