Amal Lahlou, ledamot i kommunfullmäktige och en av avhopparna. Foto: Miljöpartiet

MP i Sundbyberg skakas av massavhopp

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av Miljöpartiets representanter i Sundbyberg har nu lämnat partiet. Avhoppen sker i protest mot hur distriktsstyrelsen har behandlat lokalavdelningen efter att den förre gruppledaren anklagats för mobbning.

– De har kört över den lokala demokratin, säger Amal Lahlou.

Sex ledamöter och tre ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Sundbyberg har nu lämnat Miljöpartiet, vilket Mitt i först rapporterade om. De stannar dock kvar på sina poster som politiska vildar.

Beskedet kommer mitt i en turbulent vinter för Miljöpartiet i Sundbyberg. I december avgick den dåvarande gruppledaren Siyamak Sajadian Sasanpour efter anklagelser om mobbning och kränkande behandling mot anställda i stadshuset.

Tar inte avstånd från förre gruppledaren

Miljöpartiets distriktsstyrelse tog då över styret av lokalavdelningen, och sedan dess har det inte gått att föra en dialog parterna emellan, enligt avhopparna.

– Vi kan inte ha en konstruktiv dialog. Distriktsstyrelsen har kört över den lokala demokratin, säger Amal Lahlou.

Distriktsstyrelsen har försökt få de medlemmar som står på den förre gruppledarens sida att ta avstånd från mannens beteende. Tre personer hotades av uteslutning.

– Vi ställdes inför ett ultimatum som gick stick i stäv med att främja den lokala demokratin och att respektera rättssäkerheten. Ingen är skyldig förrän han har prövats i domstol, säger Amal Lahlou.

Utredning konstaterade mobbning

Både en internutredning av Miljöpartiet och en utredning som Sundbybergs stad lät göra konstaterade att maktmissbruk och kränkande behandling hade förekommit. Men utredningarna har fått kritik från lokala miljöpartister som anser att de inte håller måttet.

– Vi beklagar att folk känner sig kränkta, men vi har olika åsikter om det här ärendet, säger Amal Lahlou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.