Alliansens landstingsråd. Foto: Hampus Rundberg, ABCVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny regel ger alliansen all makt i landstingets nämnder

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsfullmäktiges första sammanträde efter valet inleddes med kalabalik. Alliansen fick igenom ett förslag som ger dem makten i alla nämnder.

I dag hålls det första sammanträdet i Stockholms läns landstings nya fullmäktige. Alliansens förslag om att nämnderna nu ska ha 20 ledamöter gick igenom, då Sverigedemokraterna lade ner sina röster. Genom detta har SD alltså valt att gå miste om rollen som vågmästare i nämnderna.

Den rödgröna oppositionen ville ha kvar 19 ledamöter, som det var under den förra mandatperioden.

– Jag tycker inte att det är så man hanterar valutslag. Man kan ändra nämnders storlekar av skäl som att den är för stor eller liten. Men att försöka konstruera konstlade majoriteter som man inte har stöd för känns märkligt, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson.

Alliansen kommer genom detta att kunna rösta igenom sina förslag precis som om de hade majoritet, eftersom alliansen får hälften av rösterna och en utslagsröst genom ordförande i nämnderna.

– Det som de rödgröna försökte göra var att ge SD vågmästarmakten i de viktigaste och tyngsta nämnderna. Det hade inte varit bra för landstinget. Jag tycker att våra 43.000 anställda ska känna att det finns lite långsiktighet och förutsägbarhet i hur vi fattar beslut, säger landstingsrådet Anna Starbrink.

SD: Vi kan påverka i alla fall

– Vi tycker att vi har en fördel att vi får vara med i nämnderna. Vi kan påverka i alla fall. Vi är inte med i de olika grupperingarna. Där inne pratade man om blocköverskridande samarbeten och där kan vi påverka, säger Dan Kareliusson, SD:s gruppledare i landstinget till ABC.

– Vi kommer ändå att vara vågmästare i fullmäktige, och då vi är nya kan det vara nog så bra för oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet