Alliansen åkte idag till Rinkeby för att presentera sin gemensamma satsning på ytterstaden. Foto: Pia Heick/SVT

”Hela Stockholm ska jobba”

Uppdaterad
Publicerad

Fler som arbetar, fler elever med fullständiga betyg och en ökad känsla av trygghet i hela Stockholm – det är några av målen som den politiska oppositionen i Stadshuset nu lagt fram för att lyfta socialt utsatta områden.

Den borgerliga oppositionen i Stockholms stad vill satsa en halv miljard kronor årligen på jobb, kunskap och trygghet för att lyfta socialt utsatta områden. Med satsningen, som kallas för ”Framtidskontrakt för Stockholm”, så hoppas Alliansen kunna halvera antalet elever som går ut grundskolan med ofullständiga betyg

– Skolan är absolut det viktigaste hjälpmedlet för att skapa ett eget liv. Vi måste satsa på högre löner och fler kompetenta lärare i klassrummen. Vi kan inte fortsätta med de besparingar som pågår, säger Lotta Edholm (L) oppostionsborgarråd.

Fler vuxna ska arbeta

Ett annat mål är att halvera antalet vuxna som är beroende av försörjningsstöd. Med i kontraktet finns också en satsning på vuxenutbildningar.

– Var tionde ung vuxen här i Rinkeby varken jobbar eller studerar. Vi behöver bryta bidragsberoendet genom att vässa våra insatser så att fler kommer till jobb och studier, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Arbetsplatser till ytterområdena

Mer service och fler arbetsplatser ska flyttas ut till områden som idag domineras av bostäder.

– Vi vill skapa möjligheter för jobb och företagande i hela Stockholm och flytta ut minst 650 kommunala arbetsplatser till ytterområdena, säger Karin Ernlund gruppledare för Centerpartiet i Stockholm.

Känslan av otrygghet i Stockholms ytterområden ska också halveras. Målen ska vara uppnådda år 2025 men insatserna kommer att fortsätta med ett generationsperspektiv på trettio år.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.