Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är en rejäl kris i Ekerö kommun och den nuvarande majoriteten med Moderaterna i spetsen kanske byts ut mot en S-ledning. Hör kommunstyrelsens ordförande i videon ovan. Foto: SVT

Alliansen på Ekerö spricker – KD och C lämnar

Uppdaterad
Publicerad

KD och C lämnar Alliansstyret i Ekerö kommun, meddelar partierna under måndagskvällen. Anledningen uppges vara att man är missnöjd med den moderata ledningen i kommunen.

– Vi ska se om vi kan få gehör för ett trepartistyre med Socialdemokraterna i stället, säger kommunalrådet Sivert Åkerljung (KD).

Sivert Åkerljung säger till SVT att detta är ett beslut som diskuterats under flera månader.

– Vi har haft en förtroendekris under en längre tid. Ekerömoderaternas ledning har som koalitionsledare visat oförmåga att samla och leda den politiska majoriteten, och inte tagit till sig av den kritik som framförts. Det har brustit i demokrati, transparens och förankring.

Åkerljung vill inte konkretisera eller ge exempel på kritiken han riktar mot den moderata ledningen. Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Johan Elfver, säger till SVT att han inte förstår kritiken. Hör honom i videon ovan.

Vill ha nytt styre

S, KD och C gjorde under måndagskvällen ett gemensamt uttalande där de meddelade att de vill söka majoritet för ett nytt styre, ett mittenstyre. Alliansen som styrt sedan efter valet har bestått av M, KD, L och C.

– Samarbetet i Mälaröalliansen har fungerat så dåligt under lång tid att vi måste välja ny inriktning, säger kommunalrådet Owe Wallin (C), i pressmeddelandet.

Partierna föreslår att välja en ny ledning i Ekerö under kommunfullmäktige den 22 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.