Alliansen splittrad om skärgårdstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

-I den här frågan står vi så långt från varandra att det måste bli offentligt känt, säger Stella Fare (FP), vice ordförande i landstingets trafiknämnd.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken har kostat miljoner och väckt massiv kritik från boende och näringsidkare i skärgården.

Nu väcker upphandlingen strid också i alliansen i landstinget.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken

Både centern och folkpartiet har i skrivelser till trafiknämnden offentliggjort splittringen inom alliansen när det gäller upphandlingen av skärgårdstrafiken.

-Det är dags att deklarera att upphandlingen måste i grunden förändras, säger Stella Fare, (FP).

-Det måste finnas dialog med skärgårdsbor och näringsidkare i skärgården. Det här skulle bli en förbättring, signalerna om neddragning av trafiken är defenitivt inte bra, säger Bosse Andersson (C), ledamot i trafiknämnden.

Enligt underlaget för upphandlingen ska antalet turer till flera populära öar halveras eller minska kraftigt. Vissa turer läggs så tidigt att transporter ut till öarna inte kommer att hinna med. Andra tidtabeller förändras så att besökare kommer ut först efter lunch och måste åka hem före middan.

-Det är oerhört allvarliga försämringar både för oss som bor i skärgården och för alla besökare, säger Britt Fogelström, sekreterare i Skärgårdens intresseföreningar.

Protesterna har varit massiva sedan innehållet i upphandlingen blivit känt.

Och nu väljer alltså både folkpartiet och centern att öppet solidarisera sig med kritiken från skärgården. Bägge partier har lämnat in skrivelser till trafiknämnden där de kräver att upphandlingen förändras och förbättras.

-Det har inte gått att få förståelse så därför måste vi sätta ner foten nu, säger Stella Fare (FP) och tillägger:

-Vi hoppas moderaterna jämkar sig med oss andra i alliansen, att de förstår att annars går det inte att få majoritet i den här frågan.

Det moderata trafiklandstingsrådet tar dock kritiken med ro.

-Jag är övertygad om att vi kommer att enas om en lösning som är bra inte bara idag utan också för framtiden. Jag ser ingen dramatik i detta mer än att man har behov av att markera sina intressen i skärgårdspolitiken, säger trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm (M):

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken

Mer i ämnet