Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon hör du Ingrid Engström från Blodcentralen. Foto: TT

Allt färre stockholmare vill bli blodgivare

Publicerad

Stockholmarna är sämst i landet på att lämna blod. När sommar och semesterledighet närmar sig så är länets sjukhus i stort behov av att fylla på blodlagret.

Blod är en färskvara med begränsad livslängd, därför måste lagret med påsar för alla blodgrupper ständigt fyllas på. Efter påsk uppstod en akut blodbrist. Då fanns endast 1 400 påsar blod i länets lager, där minst 2 000 påsar ska finnas. Idag är nivåerna låga, men inte akuta.

– Nu är vi på väg att få upp blodnivån, men för några veckor sedan var det skralt i lagret, säger Ingrid Engström på Blodcentralen i Stockholm.

Stockholmare sämst i landet på att lämna blod

Och trenden är dyster. För trots att antalet medborgare växer väljer allt färre stockholmare att lämna blod. I dag ger 17 personer per 1 000 invånare blod, vilket kan jämföras med hela landet där 20 personer per 1 000 invånare ger blod.

Färre blodgivare för varje år

År 2014 fanns nästan 44 000 blodgivare i länet men till 2018 hade antalet minskat till drygt 39 000.

Varför allt färre stockholmare väljer att lämna blod vet dock inte Blodcentralen, men kvinnor är generellt sett mer positiva.

– Yngre män är sämre på att ge blod, medan allt fler unga kvinnor vill bli blodgivare, men ofta har kvinnor lägre blodvärde, säger Ingrid Engström.

SVT rapporterade · Blodgivarna blir allt färre – varför låter du bli?

Här kan du skriva om hur du resonerar kring att ge blod. Dela med er av era tankar!
10.57
När jag försökt tidigare så har jag inte fått för att jag idrottat på för hög nivå, det medförde risker för mig. Vet inte om det fortfarande gäller
10.58
Jag ger blod för att få smörgåsar, dricka och annat gott. 😊 Sen trisslotter.
11.06
Det är ganska svårt att bli blodgivare om man inte är ultimat fysiskt. Kanske därför folk undviker att ge blod? Gör det lättare för oss att ge blod.
11.09
Skulle absolut vilja ge blod! Pga att jag är man och gift med en man måste jag dock leva i celibat i 12 månader för att få ge blod. Tycker det är en regel som borde ändras! Sexuellt risktagande beteende finns hos alla oavsett sexuell läggning.
11.09
Har en defekt på mitt blod, som gör att det inte koagulerar som det ska, så jag antar att jag är diskvalificerad till att ge blod.
11.09
Jag skulle mer än gärna ge blod men får inte pga ett förlegat regelverk kring detta.
Skulle de se över reglarna till mer inkluderande hade fler lämnat blod.
11.09
Det är en liten insats av mig som kan betyda mycket för någon annan.
Karma
11.09
Skulle gärna, men blodvärdena ligger precis under gränsen tyvärr. Är man inte rädd för nålar och frisk så finns det ingen anledning att låta bli. Om du eller någon du älskar en dag skulle behöva blod så är du nog tacksam att någon där ute tog sig tiden att donera.
11.10
Jag har gett blod i 3 år nu, jag är ryggmärgsdonator och organdonator, jag tycker det bör bli obligatoriskt för svenska medborgare att bli organdonatorer, ryggmärgsdonatorer och blodgivare sen kan man göra medicinska undantag men om man inte är en organdonator så bör man inte få ett organ

Så här går det till att ge blod

Visa

Om du är mellan 18 och 60 år, är frisk och inte lider av några kroniska sjukdomar är chansen stor att du kan ge blod.

Vid varje tillfälle ger du 4,5 dl blod. Det är ungefär en tiondel av blodet i din kropp.

Allt blod som lämnas kommer att testas så att det inte innehåller någon blodsmitta. Det innebär att du får en gratis hälsokontroll.

Kvinnor kan lämna blod tre gånger om året och män kan lämna blod fyra gånger per år. Det finns inga krav på att du måste lämna blod ett visst antal gånger.

En del blodcentraler har drop-in, medan andra vill att du bokar en tid. Information finns på hemsidan där man själv väljer län.

Källa: Geblod.nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer