Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av de 3D-vapen som beslagtagits av polisen. Foto: Polisen

Fler 3D-vapen beslagtas vid husrannsakningar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beslagtagit närmare tjugo 3D-printade vapen vid husrannsakningar i landet under årets tre första månader, vilket är betydligt fler än under hela 2022. SVT har varit i kontakt med poliser som är rädda för att vapnen ska få fäste bland gängkriminella.

– Vapnen är osäkra för den som använder dem, det är svårt att förutse hur kulans bana ska bli. Vi har ännu inte haft någon som dödats av ett 3D-vapen i Sverige , säger polisintendent Isabel Thorén, chef för Nationellt skjutvapencenter.

Stor marknad i USA

Det första 3D-vapnet gjordes i  USA för drygt ett decennium sedan. Där har polisen tagit mängder av 3D-vapen i beslag varje år. I Sverige har hittills få 3D-vapen beslagtagits. Men både polisen och Tullverket förväntar sig att antalet 3D-vapen kommer att öka på den svenska marknaden de närmaste åren, då flera beslag gjorts under 2023.

3D-VAPEN

För några år sedan gick det att skriva ut enkla plastvapen med 3D-skrivare. I dag är det möjligt att printa ut vapen av kolfiber. Att skaffa 3D-skrivare har blivit allt billigare och polisen förutspår att med mer avancerad teknik så kommer också 3D-vapnen öka i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.