Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt den misstänkte är plasten i vapnet av dålig kvalitet och det skulle därför inte kunna användas. Men polisen lyckades avfyra 4 patroner innan vapnet slutade fungera. Foto: Polisen

Man som 3D-printade dödligt vapen inför rätta i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls rättegången mot den man i 25-årsåldern som skrivit ut ett fungerande vapen med 3D-skrivare på Gotland. Åklagaren yrkade på fängelse för grovt vapenbrott.

Det var i slutet av januari som mannen kom till polishuset och meddelade att han hade ett vapen i bilen. Han har sedan dess varit häktad misstänkt för vapenbrott.

Den misstänkte menar att det 3D-printade vapnet aldrig var tänkt att användas och att han kom till polisen för att han ville bli inlåst. Han har mått mycket dåligt och brottet blev ett sätt komma bort från sin vardag. 

– Jag hade kunnat förstöra vapnet och fortsatt att försöka få hjälp. Men det hade nog inte gått så bra, sa mannen under rättegången.

Han hävdar att han själv aldrig skjutit skarp ammunition med vapnet och att han blev förvånad av att polisen lyckades skjuta fyra skott innan vapnet slutade fungera.

Vill må bra igen

Åklagaren Mats Wihlborg, som yrkade på fängelse i 2,5 år, menar att det faktum att vapnet fungerade och att mannen också hade skarp ammunition borde göra att det handlar om grovt vapenbrott, och inte vapenbrott av normalgraden.

Hans försvarsadvokat Shantu Wahlgren menar därför att det inte handlar om ett grovt brott. Hon yrkar på skyddstillsyn och behandling. Hon vill också att en ny så kallad paragraf 7-undersökning görs för att avgöra mannens psykiska tillstånd.

– Alla andra sitter här i salen på grund av 3D-vapen, men XX sitter här för att han vill må bra igen, sa Shantu Wahlgren under sitt slutanförande.

I början av utredningen hävdade mannen i förhör att han hade tillverkat och sålt ett 50-tal vapen. Det menar han nu är en lögn för att rättsväsendet skulle få bättre skäl att häkta honom. Polisen har heller inte hittat några tecken eller bevis på att mannen har sålt vapen.

Dom meddelas den 6 april kl 11.

Se mer av vapnet och rättegången i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet