Vilka får äldreförsörjningsstöd? Och vad är orsaken till att det ökar? Pensionsmyndighetens analytiker Erik Ferm förklarar. Foto: TT

SVT förklarar: Äldreförsörjningsstöd – så funkar det

Publicerad

Cirka 7731 pensionärer i Stockholms län lever med äldreförsörjningsstöd, ett statligt bidrag för de äldre vars pension inte når upp till en skälig levnadsnivå. Det senaste decenniet har det skett en fördubbling av antalet personer som har äldreförsörjningsstöd.

Nationellt har ungefär 25 000 personer äldreförsörjningsstöd, enligt Pensionsmyndigheten.

Äldreförsörjningsstödet kan sökas av de äldre som saknar tillräckligt med egna inkomster för att kunna ha en skälig levnadsnivå (enligt uppdaterade siffror för 2020 är den skäliga levnadsnivån 5857 kronor kvar i månaden efter att boendet är betalt).

Har inte rätt till garantipension

Siffror som SVT Nyheter Stockholm har sammanställt visar att 7731 personer i Stockholms län hade äldreförsörjningsstöd 2019, vilket kan jämföras med 4066 personer år 2009. Den största ökningen har skett i kommunerna Nynäshamn, Värmdö och Järfälla.

Ökningen, som även syns nationellt, beror till stor del på att till exempel anhöriginvandrare födda 1938 och senare inte längre automatiskt får en hel garantipension efter tio år i Sverige, men också på att vi lever längre, rapporterar Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.