– Jag känner en farhåga inför hur samhället ska ställa om och ta hand om dem ekonomiska bekymmer, säger Kristofer Krmpotic. Hör honom i klippet. Foto: Jessica Gow/TT

Allt fler stockholmare anmälda till Kronofogden under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Kristofer Krmpotic är budget- och skuldrådgivare i Stockholms stad och jobbar med att hjälpa invånare som hamnat i ekonomisk knipa. Han ser oroväckande tecken på pandemins konsekvenser, inte minst nu när den ökade smittspridningen riskerar att slå ytterligare mot de mest utsatta på arbetsmarknaden.

Ett oroväckande tecken är att antalet personer i länet som fått ansökningar om betalningsföreläggande mot sig hos Kronofogden har ökat med 15 procent under första halvåret 2020 jämfört med första halvåret 2019, från 59 500 till 68 153 personer.

– Lever man på marginalen så kanske man redan har uttömt alla de resurser som finns för att klara sig, som att ta lån och kontakta sitt personliga nätverk. Min farhåga är att fler blir arbetslösa, att många hamnar i betalningsvårigheter och att mer hjälp kommer att behövas från samhället, säger Kristofer Krmpotic.

Corona i Stockholm

Hoppas att samhället växlar upp

I oktober var 106 715 personer i länet inskrivna som arbetslösa eller sökande i program hos Arbetsförmedlingen, en ökning med hela 46 procent jämfört med oktober 2019.

Vräkningarna har däremot inte blivit fler under pandemin enligt Kronofogdens senaste statistik, men myndigheten bedömer att effekterna av att allt fler får sämre ekonomi kan komma längre fram.

– Min förhoppning är att samhället växlar upp och gör något åt den grupp som kommer att få det tufft nu, säger Kristofer Krmpotic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet