Cecilia Berger visar hur de tre vanligaste typerna av könsstympning går till. Foto: SVT

Allt fler könsstympade kvinnor söker vård i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Trots att det enligt Socialstyrelsen finns 38 000 kvinnor i Sverige som blivit könsstympade så har attityden mot könsstympning förändrats. På Amelmottagningen har nybesöken ökat med 80 procent de senaste två åren.

Amelmottagningen har funnits sedan 2003 och var en unik gynmottagning som tar emot kvinnor som blivit könsstympade. I början var frågan så pass tabubelagd att få kvinnor vågade söka vård. 2017 påbörjade mottagningen en utbildning där allt från yrkespersonal, barnmorskor och skolpersonal utbildades i hur man upptäcker tecken på könsstympning.

– Under den första tiden hade vi 10-15 kvinnor per år som sökte sig till oss. Förra året var siffran uppe i 280 besök, säger Cecilia Berger som är biträdande överläkare vid Amelmottagningen.

– Vi har sett en markant ökning efter utbildningen. Vi ser att allt fler ungdomsmottagningar skickar tjejer till oss. Vi har utbildat personalen i hur man ska våga ställa obekväma frågor som vårdpersonalen exempelvis själva tycker är jobbiga att fråga. Men också att medvetandegöra att vi finns och kan erbjuda stöd och hjälp.

Projektledaren för Amelprojektet Petra Sjunnesson och överläkaren Cecilia Berger har länge jobbat med att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för könsstympning. Foto: SVT

Kunskap och information nyckeln

Många kvinnor som söker sig till mottagningen är över 20 år. Vissa söker inte hjälp förrän i graviditeten eller om det uppstår komplikationer vid menstruationen. Flickor som söker sig dit gör det oftast efter att de fått sin första menstruation. Men mottagningen har även tagit emot yngre barn. Den yngsta flickan hittills var bara fem år gammal.

– Vi ser till att hjälpa, stödja och vägleda våra patienter. När det behövs så genomför vi även kirurgiska ingrepp för att återställa och hjälpa unga tjejer och kvinnor att få tillbaka det de har blivit berövade, säger Cecilia Berger.

Amelutbildningsprojektet kommer att pågå fram till slutet av 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.