Hittills i år har Länsstyrelsen i Stockholm beviljat tillstånd för spridning av askan efter 395 personer. Foto: TT

Allt fler väljer askspridning framför gravplats

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler i Stockholms län väljer bort gravplatser och minneslunder för att istället låta askan spridas över vatten. Under en tioårsperiod handlar det nästan om en fördubbling, visar siffror från länsstyrelsen som SVT Nyheter Stockholm sammanställt.

Antalet ansökningar om askspridning ökar för varje år som går och det finns flera bakomliggande faktorer.

– En sådan faktor kan vara att vi i dag är mer befolkningsmässigt rörliga än vad man var förr och att en gravplats på en specifik plats i dag inte är lika självklar. En annan faktor kan vara att utströende kan uppfattas som ett enklare alternativ för de efterlevande, eftersom man då inte har en gravplats att sköta om, säger Linnea Ornstein vid Länsstyrelsen i Stockholm.

För att få sprida askan på en annan plats än en begravningsplats krävs tillstånd från länsstyrelsen. Olika länsstyrelser har olika krav så reglerna för askspridning varierar beroende på var i landet man bor.

Nämdöfjärden, Mysingen och Jungfrufjärden populära

Länsstyrelsen i Stockholm handlägger ärenden i flera län – Stockholm, Uppsala, Västmanland, Södermanland och Gotland.

År 2009 spreds askan från 383 avlidna personer över vatten i Stockholm. Förra året hade den siffran stigit till över 700. Hittills i år har Länsstyrelsen i Stockholm beviljat tillstånd för spridning av askan efter 395 personer.

– Bland de ansökningar som vi hanterar är Nämdöfjärden, Mysingen, vattenområden kring Gotland, Ålands hav, Kanholmsfjärden, Jungfrufjärden och Horsfjärden vanliga platser.

Ingen spridning av aska på land

Här är praxis att utströandet ska ske över öppet vatten minst 600 meter från närmaste land och ansökningar om att strö askan över land beviljas inte. Vill man sprida askan på land får man alltså vända sig till en annan länsstyrelse.

Anledningen är att området där askan sprids måste ligga på tillräckligt långt avstånd från bebyggelse.

– Gemene man som går på skogspromenad ska inte behöva riskera att trampa i en gravplats. Både av respekt för den som är ute i skogen, men också på grund av gravfriden för den enskilde, säger Linnea Ornstein.

Jämför man med områden längre norrut i landet är det större sannolikhet att det går att hitta platser långt från bebyggelse där spridning över land kan tillåtas.

Spridning av aska över vatten

Antal beviljade ansökningar om askspridning vid Länsstyrelsen i Stockholm

2009: 383

2010: 426

2011: 464

2012: 492

2013: 589

2014: 570

2015: 629

2016: 659

2017: 666

2018: 703

2019 (juli): 395

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.