Allt fler pensionärer hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmissionen se en helt ny grupp hemlösa växa snabbt i Stockholm när pensionen inte räcker ens till det mest nödvändiga.

– Jag åker pendeltåg, eller sitter på universitetet, berättar Arvo Argillander när han ska beskriva sin dag.

Arvo Argillander har jobbat som byggnadsarbetare hela livet och har pension. Men han har varit bostadslös sen i februari. I många år bodde han i en hyresrätt i Blackeberg, men när grannarna bestämde att huset skulle bli bostadsrättsförening ville Arvo inte vara med. Han kände sig trakasserad av andra i huset och orkade inte bo kvar.

Att få en ny lägenhet visade sig vara omöjligt.

Kräver årsinkomst

– Vissa begär årsinkomst på upp till 300.000, som vanliga människor inte har råd med, säger Arvo Argillander till ABC.

Nu får han hjälp att hitta bostad på Stadsmissionens äldrecenter på Kungsholmen. Alltfler pensionärer söker sig hit. Det handlar om människor som levt ordnade liv, men som har så låg pension att de inte klarar basala utgifter som hyra, sjukvård eller mat.

– Det är beklämmande, jag har jobbat med äldre i flera år, men det här har jag inte sett förut, säger Ann-Chi Svensson, äldreombud på Stadsmissionen.

– Det finns de som sitter på Mc Donalds hela nätterna eller tar en Ålandsresa bara för att få sova i en säng en natt. Många skäms, de har levt bra och vill inte säga till sitt barn att de är hemlösa.

För låga pensioner

Stadsmissionen överlämnade i dag en rapport om det växande antalet hemlösa till riksdagen.

– Under lång tid har värdet av pensionerna urholkats och det gör att vi ser allt fler pensionärer som inte har råd med hyra och mat, säger Marika Markovits, som är direktor på Stockholms Stadsmission.

– De hänvisas till härbärgen, men där är majoriteten missbrukare. Det är ingen bra plats för våra äldre.

Gruppen växer

Stadsmissionen hoppas att rapporten ska vara en ögonöppnare för landets politiker.

– Vi hoppas de verkligen funderar över hur man kan säkerställa att äldre har bostad. I framtiden blir det ännu större grupper som har väldigt låga pensioner, konstaterar Marika Markovits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer