Foto: TT

Allvarliga fel i upphandlingarna av dyra konsulttjänsterna på NKS

Publicerad

Det har varit mycket kritik och diskussioner om bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS, i synnerhet har det varit kritik mot dyra inhyrda konsulter. På sex år betalade nästan en miljard för konsulttjänster. En advokatbyrå har nu utrett turerna bakom upphandlingarna och de hittar flera felaktigheter i upphandlingarna som de menar är allvarliga.

Under åren 2011-2017 köptes konsulttjänster för totalt 959 miljoner kronor till Karolinska sjukhuset och Nya Karolinska. Av de bröt upphandlingar för 92 miljoner upphandlingsrättsliga regler, visar en ny utredning.

I mars 2018 fick Setterwalls advokatbyrå i uppdrag från landstinget att utreda inköpen av strategi- och managementkonsulter vid bygget av Nya Karolinska. Utredningen visar alltså på flera upphandlingsrättsliga överträdelser värda 92 miljoner kronor, bland annat har man överskridit summorna i avtal.

Nya Karolinska sjukhuset

Allvarliga fel

– Det är uppenbart att dokumentation, rutiner och de interna regelverk som finns inte har följts och där har Karolinska Universitetssjukhuset och Stockholms läns landsting vidtagit en rad åtgärder för att det inte ska hända igen, säger landstingsdirektör Malin Frenning i ett pressmeddelande.

Felen går inte att hänvisa till någon särskild person, enligt Setterwalls, utan är spridda över tid mellan olika beslutsfattare. Utredarna skriver att omfattningen och antalet överträdelser är allvarligt, i synnerhet som det skett regelbundet under flera år.

Inga mutbrott

Setterwalls skriver också att både Karolinska och landstinget har genomfört flera åtgärder som de menar är tillräckliga för att förhindra att samma sak händer igen.

Enligt advokatbyrån fanns inga fall av jäv, mutbrott eller trolöshet mot huvudman vid upphandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet