ALS-sjuka Gun-Britt tvingas bo på vårdhem sex mil från maken

Publicerad

När Gun-Britt Franzén från Stockholm blev svårt sjuk i ALS placerade kommunen henne på ett vårdhem i Knivsta, sex mil från maken och vännerna i Stockholm.
– Det är svårt att ta sig dit utan bil, hon blir isolerad, säger Estan Schultz, Gun-Britts man.

I december 2017 sökte Gun-Britt Franzén vård efter att hon ramlat några gånger, till synes utan anledning. Efter en tid av undersökningar fick hon diagnosen ALS, en obotlig neurologisk sjukdom som leder till att musklerna i kroppen bryts ned.

Det blev snart uppenbart att Gun-Britt inte skulle kunna bo kvar i sin bostad på Östermalm i Stockholm och kommunen placerade henne på ett vårdhem. Trots att Gun-Britt är skriven i Stockholm tvingades hon flytta till ett vårdhem på landsbygden utanför Knivsta.

Platsbrist i Stockholm

Det är stadsdelsförvaltningen på Östermalm som håller i Gun-Britts fall. Estan Schultz, Gun-Britts man, är kritisk till att de placerat henne så långt hemifrån. Stadsdelsförvaltningen har inte velat ställa upp på en intervju eller svara på frågor om Gun-Britts fall. De har däremot svarat på allmänt ställda frågor via mejl:

”Det finns begränsat antal boenden för personer under 65 år i Stockholm. Det kan även finnas särskilda behov hos personerna som vi möter. Detta kan innebära att det krävs specifik kompetens hos personalen på boendet vilket avgränsar utbudet av möjliga boenden.”

”Biståndshandläggaren undanhöll information”

Estan Schultz är också kritisk till att Gun-Britt idag inte får stöd via LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Efter mycket om och men och tjat så skickade biståndshandläggaren ett papper man skulle fylla i för att ansöka om LSS. Det hade hon undanhållit hela den här tiden, hon har inte talat om det överhuvudtaget, säger Estan Schultz.

Via mejl svarar Östermalms stadsdelsförvaltning:

”Vi ska informera om LSS när någon omfattas, eller kan komma att omfattas av någon av LSS-lagens personkretsar. Den enskilde har då rätt att få information om LSS, hur en ansökan kan lämnas samt om utredningsprocessen.”

SKL har ingen statistik i frågan

På Sveriges kommuner och landsting kan man inte svara på hur vanligt det är att svårt sjuka personer placeras på vårdhem utanför sin hemkommun.

Vad är ALS?

Visa

ALS är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Orsaken är inte känd och sjukdomen kan inte botas, men några av besvären kan behandlas.

Källa: 1177 vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer