Foto: SVT

Ambulanshelikopterns placering oklar

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring var Stockholms läns ambulanshelikopter ska vara har pågått i flera år. Det främsta skälet till att helikoptern är så svårplacerad är för att den stör.

-Det är mycket buller kring en helikopterbas och mycket miljöregler att förhålla sig till idag så därför är det svårt att hitta en plats som är acceptabel, säger Lars-Erik Alversjö (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun.

Dagens placering i Mölnvik på Värmdö har varit en temporär lösning sedan 1993. Nu har bebyggelsen runt helikopterbasen kommit så nära att det inte går att vara kvar. Flera förslag för helikopterns framtida placering har diskuteras och det bästa alternativet som dykt upp är Myttinge, där polishelikoptern en gång stod.

-Man gjorde en mängd jämförelser med olika platser i hela Stockholmsregionen och kom fram till att Myttinge var det bästa alternativet, menar Lars-Erik Alversjö.

Klagomål från boende i närheten

Placeringen i Myttinge är inte självklar. Kommunens detaljplan för helikopterbasen överklagades 2008 av flera fastighetsägare i området. Bland annat av Viggsö fastighetsägarförening och dåvarande ordförande Nils Hartler.

-Vi var på det klara att det skulle bli mycket oljud om helikopterbasen skulle hamna där, vilket inte riktigt var det som semsterfirare i området var ute efter, säger Nils Hartler och tillägger att deras främsta argument var att helikoptern inte behövde ligga så nära bebyggelsen för att kunna göra en bra insats.

Vill ha kvar helikoptern på Värmdö

På Värmdö kommun vill man gärna se att Myttinge blir den framtida placeringen för helikoptern och framförallt att den blir kvar inom kommunens gränser.

-Helikoptern behövs ute i skärgården där den snabbt kan komma fram till boende på avskiljda öar och platser, säger Lars-Erik Alversjö.

Ambulanshelikoptern är livsviktig men exakt var den ska vara är en svårare fråga och som nu har pågått sedan inflytten till Värmdö 1993.

-Inom tre år bör vi ha kommit fram till en permanent lösning, säger Lars-Erik Alversjö till ABC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.