I klippet berättar Iréne Svenonius (M) mer om försöket med skyddsvästar. Foto: SVT

Ambulanspersonal kan få skyddsvästar

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm utreder just nu om ambulanssjukvårdarna i länet ska få skyddsvästar, som poliserna redan har. Ett försök där 40 västar har delats ut pågår fram till årsskiftet.

Bakgrunden är exempelvis stenkastning mot räddningstjänsten eller rån mot ambulanser i syfte att komma över narkotikaklassade läkemedel.

Hittills har ett av de tre ambulansbolag som Region Stockholm anlitar testat klart hur det fungerar att vårda patienter och samtidigt bära skyddsväst.

– Vissa har känt sig tryggare, men andra ha tyckt att den är lite otymplig, säger Iréne Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

Ny lag 2020

I januari nästa år väntas en ny lag träda i kraft, som innebär kraftigt skärpta straff för den som riktar hot eller våld mot anställda inom de så kallade blåljusmyndigheterna.

Region Stockholm kan fatta ett beslut om skyddsvästar under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.