Sophiahemmet Högskola utreder ambulansutbildning Foto: Tomas Oneborg

Ambulansprogrammet på Sophiahemmet Högskola utreds

Uppdaterad
Publicerad

Efter skarp kritik från studenter har rektorn för Sophiahemmet Högskola beslutat att utreda ambulansprogrammet.

Under 2014 fick ambulansprogrammet vid Sophiahemmet Högskola betyget bristande kvalitet när Universitetskanslerämbetet gjorde en nationell granskning av vårdutbildningar i Sverige. Då togs en åtgärdsplan fram som godkändes.

Men i april i år larmade ambulansstudenter om att utbildningen var bristfällig. En omorganisation ska ha gjort att akademiska poäng hos lärare prioriterats istället för praktisk ambulanserfarenhet.

LÄS MER: Kritiken mot Sophiahemmet Högskola

Nu ska Sophiahemmet Högskola tillsätta en extern utredning av specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning ambulanssjukvård. I ett pressmeddelande skriver högskolan att syftet är att granska om åtgärdsplanen som togs fram 2014 var tillräcklig.

Extern utredning efter studentkritik

– Eftersom ambulansprogrammet tidigare underkänts av Universitetskanslerämbetet, godkänts efter inlämnad åtgärdsplan men nu kritiserats av studenter, föranleder det oss att låta granska om den tidigare framtagna åtgärdsplanen varit tillräcklig, skriver rektor Johanna Adami vid Sophiahemmet Högskola i ett pressmeddelande.

Högskolan har sedan tidigare beslutat att pausa höstens intagning till programmet. Detta på grund av att intagningen under senare år varit mer omfattande än vanligt och man vill garantera kvaliteten för de studenter som påbörjat utbildningen.

Utredningen kommer att starta under maj månad och vara klar att presenteras i samband med höstterminsstarten 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.