Missnöjet mot nye rektorn är massivt bland de studenter som utbildar sig inom ambulanssjukvård vid Sophiahemmets högskola. Foto: Henrik Montgomery

Ambulansstudenter vädjar om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

De studenter som pluggar till ambulanssjuksköterskor vid Sophiahemmets högskola är så missnöjda att de i ett brev vädjar till andra högskolor att ta över utbildningen.

SVT Stockholm har tidigare berättat om hur den nya rektorn vid Sophiahemmets högskola, Johanna Adami,  prioriterar akademiska poäng hos lärarna istället för praktisk ambulanserfarenhet.

Det här har lett till att tidigare personal slutat. Vissa har sagt upp sig medan några är sjukskrivna bland annat för psykosociala besvär. Dessutom har höstens 60-poängskurs ”specialistsjuksköterskeprogrammet” med inriktning på ambulanssjukvård, ställts in.

Sophiahemmet högskola

Elever ber andra ta över

Studenterna menar att läget nu är så akut att utbildningen redan från hösten bör tas över av någon annan högskola eller universitet.

I ett brev till bland andra Karolinska institutet, Mälardalens Högskola och Uppsala universitet skriver man och vädjar om att någon av dessa högskolor redan från hösten ska ta över utbildningen inom ambulanssjukvård. Man refererar till den nya organisation som rektorn infört och skriver bland annat:

”För oss som studenter innebar detta en drastiska förändring, mitt under innevarande termin. Vi står i princip helt utan lärare och programansvarig med egen specialistexamen eller yrkeserfarenhet inom ambulanssjukvård. Sedan förändringen infördes så har vi dessutom noterat att kvaliteten på undervisningen sjunkit markant.”

Rektorn försvarar sig

Men att det skulle vara några problem med utbildningen tillbakavisas av rektorn vid Sophiahemmets högskola, Johanna Adami. I ett internt brev till studenterna skriver hon bland annat att ”vi har lika hög kompetens på samtliga utbildningsprogram som tidigare även om det i vissa fall är andra personer som tagit sig an nya utbildningsuppdrag. Jag känner mig därför helt och fullt trygg med att ni som våra studenter inte kommer att bli lidande.”

Rektorns uppfattning går alltså på tvärs mot studenternas. I det brev som nu skickats till utbildningsansvariga vid andra högskolor skriver studenterna att det finns en stor samstämmighet hos samtliga att ”följa med tidigare lärare till den högskola som eventuellt önskar föra den välrenommerade utbildningen vidare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sophiahemmet högskola

Mer i ämnet