– Det har aldrig funnits någon vuxen som säger att nu kommer allt att bli bra i deras liv, säger Tamina Azami som varje dag möter ensamkommande killar från Afghanistan.

”Min största rädsla är att jag inte lyckas rädda någons liv”

Uppdaterad
Publicerad

Tamina Azami möter dagligen nyanlända ungdomar från Afghanistan som mår dåligt. Hon berättar att hon genom många långa samtal har lyckats avstyra flera självmord.

På kort tid har frekvensen av självmordsförsök bland ensamkommande flyktingar från Afghanistan ökat alarmerande.

– Min största rädsla är att jag inte lyckas rädda någons liv och jag undrar hur många liv det krävs för att få leva i Sverige, säger Tamina Azami.

Möter dagligen unga som mår dåligt

Tamina Azami kom till Sverige från Afghanistan för 22 år sedan och hon är mycket oroad över utvecklingen.

I sitt arbete på ett HVB-hem i Stockholm och via sina volontärinsatser på nätet, möter hon dagligen ensamkommande afghanska pojkar som går i självmordstankar. Enligt Tamina Azami är det flera faktorer som gör att de mår dåligt.

– Det är tanken på utvisning och pressen inför Migrationsverkets intervjuer. Eller så är de placerade i ett familjehem där de mår väldigt psykiskt dåligt.

”Önskar att alla fick möta en psykolog”

Tamina Azami berättar att hon genom många långa samtal och flera chatter har lyckats avstyra flera självmord.

– Jag önskar att alla fick möta en psykolog när de kommer hit till Sverige. De litar inte på vuxna. Det har aldrig funnits någon vuxen som säger att ”nu kommer allt att bli bra” i deras liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer