Amineh och Sahera fick aldrig gå i skolan: ”Som att vara blind”

Uppdaterad
Publicerad

Amineh Eskander och Sahera Al Gazani kom till Sverige som analfabeter 2001. De fick lära sig att läsa och skriva först i vuxen ålder, på kvinnoverksamheten Livstycket i Tensta. Sedan dess har de gett ut en bok.

Som barn fick Amineh och Sahera aldrig gå i skolan. Amineh, som drömde om att bli lärare, tvingades istället stanna hemma för att hjälpa till med familjen när hennes pappa dog.

– Det var jag och mina tre bröder och jag var tvungen att hjälpa mamma. Men jag ville lära mig läsa och skriva. Både min dotter och min bror är lärare idag. Det är ett fint yrke, säger Amineh Eskander.

Från analfabet till författare

I dag kan både Amineh och Sahera läsa och skriva någorlunda. Tillsammans med andra kvinnor har de skrivit en bok, en guide om hur man lär sig att skriva och läsa och uttala ord och bokstäver.

– När man inte kan läsa och skriva så är det som att man är blind. Nu kan jag läsa prislappar, jag kan gå till läkaren och förstå vad som står i tidningen, säger Amineh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.