Anders berättar i SVT:s Veckans brott om hur hans 12-årige son rånades och misshandlades på väg till träningen Foto: SVT

Anders 12-årige son rånades och misshandlades

Uppdaterad
Publicerad

På väg till fotbollsträningen i Aspudden i södra Stockholm rånades och misshandlades Anders tolvårige son. För Veckans brott berättar pappa Anders att familjen har fått ändra på alla rutiner för att sonen ska kunna ta sig till och från sina aktiviteter.

Det är måndagen den 4 mars. Klockan är runt 18 och det är fortfarande ljust ute. Anders son är på väg till fotbollsträningen tillsammans med sin kompis. De går längs Blommensbergsvägen, en stor trafikerad gata som löper genom området. 

Efter en stund märker de att de är förföljda av ett gäng killar i 16-17-årsåldern. För att komma ifrån ökar de på stegen men när det inte hjälper så stannar de och blir då omringade av gänget.

– Gänget frågar efter pengar, men min son och hans kompis hade inga. Då slår de min son rakt i magen så att han ramlar omkull och så tvingar de till sig mobiltelefonen, kontokort, SL-kort och hans cykel, säger Anders när Veckans brott träffar honom på brottsplatsen nära Aspuddens skola.

Fjärde rånet sen i julas

Chockade och utan telefoner tar sig de två kompisarna till träningen där fotbollstränaren Pär Holmberg slår larm till polisen och ringer till deras föräldrar. Det blir ingen träning den här kvällen utan istället ägnar sig Pär Holmberg åt att prata med oroliga barn.

Fotbollstränaren Pär Holmberg slog larm till polisen. Nu har fotbollsklubben ordnat med gågrupper så att ingen ska behöva gå ensam till träningarna. Foto: SVT/Veckans brott

– De blir ju berövade på så mycket mer, det här är deras trygghet, säger Pär Holmberg.

Det här var tredje rånet samma vecka. Nu har fotbollsklubben ordnat med gågrupper så att ingen ska behöva gå ensam till träningarna.

– Vi möter upp en grupp vid Aspuddens tunnelbanestation och sedan går till tillsammans till Örnsbergs tunnelbana för att hämta upp ytterligare ett gäng. Sen går vi tillsammans till träningen, säger Pär Holmberg.

Vågar inte låta sonen gå själv

Anders berättar att hans son i dag verkar må ganska bra efter omständigheterna men för honom som pappa känns situationen svår.

– Konsekvenserna av det här är ju att vi inte vågar låta honom gå själv till träningen och vi vågar inte ens låta honom gå till tunnelbanan själv. Sen kan man inte låta bli att tänka vad som händer nästa gång, om de tar till ännu mer våld då, säger Anders. 

Se hela avsnittet av Veckans brott Redaktionen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.