Nu är hyreshöjningarna klara i Laxå – där parterna till slut lyckades komma överens utan medling. Foto: TT

Andrahandshyror fortsätter stiga

Uppdaterad
Publicerad

Trots svala temperaturer på bostadsmarknaden fortsätter priserna på andrahandsmarknaden att stiga. Det visar en kartläggning som Boverket gjort på uppdrag av regeringen.

Rapporten visar att andrahandshyrorna för hyresrätter stigit mer än 59 procent mellan 2009 och 2017. På bostadsrättsmarknaden är höjningen för motsvarande period 84 procent, rapporterar Dagens Industri.

Dyrast i Stockholmsområdet

killnaderna mellan städerna är markant — i Stockholm ligger den genomsnittliga andrahandshyran för en bostadsrätt med ett rum på runt 13 000 kronor. Motsvarande siffror för Göteborg och Malmö är 7 400 respektive 6 800 kronor. Och för de övriga större kommunerna i landet, med mer än 75 000 invånare, hamnar andrahandshyran på 6 400 kronor.

Billigare andrahandshyra för hyreslägenheter

En hyresetta i andra hand i Stockholm är betydligt billigare — i snitt 10 500 kronor — men i Malmö och Göteborg och i övriga större kommuner ligger priserna i nivå med bostadsrättspriserna.

Boverkets kartläggning visar att andrahandshyran för en hyresrätt i genomsnitt ligger 65 procent högre än en genomsnittlig förstahandshyra. Rapporten bygger på uppgifter från SCB och från annonser på nätet.

Unga bor i andrahand

De som främst bor i andra hand är unga och ensamboende hushåll – grupper som redan har svårt att komma in på bostadsmarknaden, skriver Boverket. Inkomsten hos de som bor i andra hand är dessutom ofta lägre och de har ofta en ansträngd boendeekonomi, enligt rapporten.

Enligt lagen ska andrahandshyrorna täcka kostnaden för lägenheten. Det vill säga att andrahandshyrorna ska ligga i närheten av förstahandsmarknaden. Om lägenheten däremot hyrs ut möblerad, har ett hyrespåslag på 10-15 procent godtagits av Hyresnämnden, skriver Boverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.