Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– När jag växte upp fanns det fjärilar överallt. Nu får vi hoppas att det här gör att det kommer hit fler fjärilar, säger Mikael Odell, vd Fjärilshuset. Foto: Frida Claesson/SVT

Vildvuxna ängar ska rädda fjärilarna på Haga

Uppdaterad
Publicerad

Läget är allvarligt för Sveriges fjärilar enligt en ny rapport från Naturvårdsverket. Många fjärilsarter är beroende av gräsmarker, och nu anläggs så kallade fjärilsängar vid Fjärilshuset på Haga.
– Vi låter det växa ”wild and crazy”. Det är ogräs, det är blommor och det är tjusiga frön. På så sätt ska vi försöka locka till oss fler fjärilar, säger Mikael Odell, vd på Fjärilshuset.

Enligt Mikael Odell kan man även som privatperson göra mycket för att bättra på förutsättningarna för fjärilarna.

– Fyll en balkonglåda med blommor. Har du tomt kan du låta en del av den växa och bli vildvuxen, sedan kan du njuta i din berså och se när det kommer fjärilar och humlor. Och så slipper du klippa gräset, säger Mikael Odell.

Andra saker som kan dra till sig fjärilar är bland annat våtpölar, jäst frukt, och fruktskruttar, berättar Mikael Odell. Även doften av urin kan vara lockande.

– Slå en sjua i trädgården, vinka till grannen och säg ”Här är det naturen som gäller”!, säger Mikael Odell och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer