Foto: SVT

Ångerfulla steriliserade män får ny chans att skaffa barn

Publicerad

Karolinska sjukhuset i Huddinge är det enda sjukhus i landet som erbjuder män gratis återställning efter att de steriliserat sig. Genom operation kan upp emot hälften av de här männen få barn igen.

Antalet män som väljer att sterilisera sig blir allt fler i Stockholm. Mellan 2013 och 2017 har antalet operationer mer än fördubblats till ungefär 700 operationer. Ökningen har också lett till en annan trend – att allt fler ångrar sig och vill återställa ingreppet.

På Karolinska sjukhuset är ingreppet att återkoppla sädesledarna kostnadsfritt vilket inte är fallet i övriga Sverige.

– I andra regioner får patienten betala 20 000 – 40 000 kronor för ett sådant här ingrepp, säger Lars Henningsohn som är överläkare i urologi på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Okänd möjlighet

Ett stort problem är att många läkare och män som steriliserat sig inte vet om att man kan återställa systemet och bli fertil igen.

– Man ska skriva på ett papper med behandlande doktor när man steriliserar sig att man är införstådd med att det här är oåterkalleligt och inte går att göra något åt. Det är ju fel, säger Henningsohn.

Lars Henningsohn menar att sjukhusen måste uppdatera sina informationsblad runt sterilisering.

– Vi måste börja tala sanning. De allra flesta steriliserade män går att göra fertila igen, säger Henningsohn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.