Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skärgårdsstiftelsen inventerar sjöbottnar för att ta reda på vilka effekter båtlivet har på naturen under ytan. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Ankringsförbud i Stockholm utreds – tänkt att skydda naturhamnar

Publicerad

Vilka skador kan fritidsbåtarnas ankare och propellrar orsaka på sjöbotten i naturhamnar? Det ska Skärgårdsstiftelsen ta reda på när de inventerar sina naturreservat i Stockholms skärgård.
– Vi måste bevara miljön under ytan på ett bättre sätt, säger Karin Strandfager, miljö- och naturvårdschef på Skärgårdsstiftelsen.

Under sommaren har Skärgårdstiftelsen inventerat tjugo sjöbottnar i naturreservaten vid Gålö och Nåttarö.

– Bland annat ser vi påverkan efter fritidsbåtar som ankringsskador, säger Karin Strandfager, miljöchef- och naturvårdschef på Skärgårdsstiftelsen.

Skador efter ankare och propellrar syns i i Stockholms skärgårds naturhamnar. Foto: Sveriges marinekologer

Nästan alla Skärgårdstiftelsens områden är naturreservat som till största del består av vatten. Men livet under ytan skyddas inte på samma sätt som naturreservat på land och nu ser man över hur skyddet kan stärkas.

De grunda vikarna är bland annat fiskens barnkammare och är viktiga för ekosystemet. I Projektet Skydd under ytan ser man över vilka områden i skärgården som är skyddsvärda i de marina miljöerna. Redan för tio år sedan inventerade Länsstyrelsen bottnarna och nu ska dokumentationen från de bägge tillfällena jämföras. Till årsskiftet ska all fakta vara sammanställd för att ge svar på hur propellrar och ankare kan ha förstört vikarna under de gångna åren.

Vill kunna begränsa fritidsbåtars tillträde

Redan till sommaren hoppas skärgårdstiftelsen kunna begränsa skadorna på sjöbotten.

- Vi tittar på alternativ till ankring, säger Karin Strandfager, naturvårds- och miljöchef på Skärgårdsstiftelsen.

– Vi tittar på alternativ till ankring. Vi tittar även på om det ska vara fritt fram att lägga till i skyddsvärda vikar i Stockholms skärgård, säger Karin Strandfager.

– Men samtidigt, många av våra områden är naturreservat som är till för friluftslivet. Det är verkligen att beakta att människor ska kunna besöka våra områden, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer