Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) svara på några av era frågor • Bostäder, tiggeri, otrygghet och avhopparverksamhet Visa alla (2)
Visa alla (2)

Anna König Jerlmyr (M) svarar på frågor om första tiden vid makten

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2018 blev det maktskifte i Stockholms stad och en grönblå koalition sitter nu i majoritet. Anna König Jerlmyr (M) blev finansborgarråd. Under fredagen svarade hon på frågor som kommit in till SVT Stockholm.

SVT rapporterade · Utfrågning av Anna König Jerlmyr (M)

Hej Alla,
 
Tack för alla viktiga och intressanta frågor. Jag lovar att besvara er som inte har fått upp era frågor i chatten nu men som är inskickade
 
Trevlig helg och sportlov för er som får möjlighet till det
Varma hälsningar, Anna
 
 
Det har kommit in många frågor till finansborgarrådet och tyvärr är det inte möjligt att besvara samtliga under denna fredag. Nu önskar vi er en trevlig helg och stänger frågestunden för idag.
11.25
1. Varför ombilda allmännyttan till bostadsrätter när majoritet vill ha blandning an HR och BRF? Jag tror att det är M största misstag och kan leda till mycket mindre förtroende dvs inget förtroende alls. 2. Hur kommer M politik till gemene man om närhet och identifikation med ”våra” tillgångar tas bort?
Hej Peter,
S i Malmö, Göteborg och exempelvis Södertälje förstår vikten av att ombilda för att bryta segregationen. Vi gör detta  för att möjliggöra även för människor i segregerade områden att kunna äga sitt boende. Vi kommer att bygga hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter framöver med hög takt i bostadsbyggandet
Varma hälsningar, Anna
11.25
Jag är en akademisk kvinna, 35 år, inflyttad till Stockholm för 8 år sedan, har fast jobb och relativt bra lön. Ändå har jag inget fast boende (bor i andra hand). Det är svårt att få en banklån när man bor ensam och det är svårt att spara till en kontantinsats när hyran är så himla hög.

Vad tycker du jag borde göra? Känns som enda möjligheten att få lite trygghet är att flytta från Stockholm.
Hej Maria,
Åh du ska veta att jag känner för dig för det finns så många i samma situation. Dels behöver vi korta bostadskön och möjliggöra för ökad rörlighet i befintligt bestånd och då behövs det inte minst nationella regleringar. Flyttskatter, amorteringskrav och bolånetak gör det nästan omöjligt idag att låna till en kontantinsats. 
Flytta inte från Stockholm! Jag förstår att det måste kännas tufft med de långa köerna men vi försöker arbeta på med kollektivboende och andra boenden för att underlätta för sådana som du. Men skicka brev till Finansministern och Bostadsministern så de förstår allvaret. jag ska också försöka hjälpa till i detta
Varma hälsningar, Anna
11.25
Varför tycker du att en sextonårig bostadskö är för kort?
Hej Rasmus,
Det har jag aldrig sagt och kommer aldrig att tycka. Det är vansinnigt egentligen att det ska vara så långa kötider. Vi behöver jobba med rörligheten i befintligt bestånd samt bygga nytt 
Varma hälsningar, Anna
11.26
Hur ska tryggheten runt våra allmänna platser förbättras? Ser droghandel dagligen, kameror gör bara att den flyttar på sig.
Hej Anna-Carin,
 
Tryggheten är helt centralt för att människor ska vilja vistas på offentliga platser. Det handlar om att det ska vara städat, belyst, att det ska finnas levande bottenvåningar med butiker, men också trygghetskameror  och ordningsvakter där det behövs. Många av våra handlare utsätts för rån och stöld i butik så de efterfrågar både kameror och ordningsvakter (som staden utbildar också) vi vet att det ger effekt. Situationell prevention som det kallas innebär inte nödvändigtvis att kriminaliteten flyttar, den minskar faktiskt om trygghetssatsningarna sker samlat på en plats.
Varma hälsningar, Anna
11.31
Hej och välkomna till chatten med Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad. Anna har precis satt sig ner och är redo att svara på era frågor! /Rasmus Ejneberg, reporter SVT Nyheter StockholmAnna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad är redo att svara på era frågor!
 
11.32
Hur ska fler unga få bostäder i Stockholm?
11.34
Hur kommer det sig att Stockholm är så dålig på snöröjning? Och har vilda västern med gatuarbeten? Jag som kör buss tycker att det blir värre och värre. Vad tänker du som högst ansvarig göra för att min och mina resenärs vardag ska bli bättre?
Hej Tomas,
Du är verkligen inte ensam i att vara frustrerad över snöröjningen. Under många år har det inte fungerat tillfredsställande och det har en rad olika skäl, men det viktigaste för mig är att stockholmarna ska uppleva att det fungerar bättre. Vi kommer att öka  sopsaltningen på fler gator, säkerställa att entreprenörerna gör sitt jobb och eventuellt upphandla fler aktörer som kan stå stand by när snön faller nästa år. När det rör gatuarbeten så måste dessa koordineras och planeras samtidigt som de prioriteras. Allt kan inte ske samtidigt.
Varma hälsningar, Anna
11.34
Hej Sofia,
Tack för en viktig fråga och någonting som många unga frågar sig. Det viktigaste är att vi får till en ny nationell bostadspolitik som är blocköverskridande och som möjliggör för enklare bygglov vid små lägenheter, att vi ser över allt i från amorteringskrav och bolånetak som omöjliggör för unga att komma in på bostadsmarknaden. Själva så ser vi gärna fler kollektivboende i Stockholm där unga kan få bostad till en rimlig hyra. Varma hälsningar, Anna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer