Finansborgarrådet: ”Jag blir förbannad på den här attityden”

Publicerad

Efter att ha sett SVT:s inslag med graffitimålare som berättar om att de ibland målar olagligt reagerar Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
– Jag blir oerhört provocerad, rent ut sagt förbannad på den här attityden som de visar upp, säger Anna König Jerlmyr (M) under en debatt i SVT:s Aktuellt med Vänsterpartiets Ann Mari Engel (V) om graffiti, klotter och lagliga graffitiväggar.

Inför valet ville Alliansen i Stockholms stad riva de lagliga graffitiväggar som den tidigare rödgrönrosa majoriteten i stadshuset beslutat om. De kostar att bygga och att underhålla, och enligt Moderaterna leder det till nedskräpning och olagligt klotter i närheten av väggarna.

Men efter valet, när man skulle få med sig Miljöpartiet för att ta över styret i stadshuset, så blev beskedet att befintliga kommunala graffitiväggar blir kvar.

V: Skilj olaglig målning från konstformen graffiti

Till skillnad från Anna König Jerlmyr (M) är Ann Mari Engel (V), ledamot i region Stockholms kulturnämnd, positiv till lagliga graffitiväggar. Hon menar att det inte är bekräftat att det blir mer olaglig graffiti och klotter för att det finns lagliga graffitiväggar.

– Ingen ska ta sig rätt att förstöra gemensam egendom som kollektivtrafik eller folks bostäder, men man måste skilja det från konstformen graffiti som är någonting helt annat och som måste kunna utövas lagligt, säger Ann Mari Engel (V).

– Med Moderaterna vid makten kommer inte några nya graffitiväggar att upplåtas, säger Anna König Jerlmyr.

Se delar av debatten mellan König Jerlmyr och Engel i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer