Graffitimålarna om sin olagliga hobby

Publicerad

Samhällets kostnader för att sanera graffiti ökar. I Stockholms stad har fenomenet orsakat het politisk debatt. SVT har mött personerna bakom sprayburkarna.

De har klottrat eller målat som de själva säger i flera decennier. Idag är de stadgade medborgare med kontorsjobb och familj. De beskriver målandet som vilken hobby som helst även om det vid de flesta fallen skulle leda till stränga straff.

SVT:s Ulf Mattmar och Christoffer Hjalmarsson mötte de båda männen vid Rågsveds lagliga graffitivägg. Se deras reportage i videon ovan och hör männen om hur de ser på att förstöra andras egendom.

SVT rapporterade · Vad tycker du om graffiti?

11.31

 

Olagligt klottrande minskar inte trots omfattande insatser

SVT NyheterDet olagliga klottrandet är omfattande och har inte minskat trots stora samhällsinsatser. 2018 var på vissa håll det värsta året på länge. Trots nolltolerans, hårda straff och lagliga klotterväggar fortsätter klottret, eller graffitin, breda ut sig.
11.55
Graffiti är destruktivt, olagligt på fel platser och förstörelse/ förfulning av allmän plats.
11.59
Jag anser legal graffiti
vara en konstform.

Illegal graffiti är en kränkning,
destruktiv och skall lagföras.
12.03
Så länge det är riktig graffitikonst och inte enbart s.k. tags får graffiti gärna pryda murar, tunnlar och husväggar för min del. Många konstnärer är verkligt skickliga! Konsten sprider glädje.
12.05
Graffitti är snyggt och livar upp detta sosse tråk grå samhälle. Jag vill ha mer !!!
12.09
Jag tycker INTE om graffiti på olaglig plats dvs på andra människors hus byggnader mm.

Annars får graffitimålarna måla på
sina egna platser om de så önskar.
12.12
Skadegörelse på förbjudna platsar och beivran måste ske med hög straffskala för att skrämma bort. Det orimligt att det 100 miljontals kronor till klottersanering. Bra med tillåtna platser där är det enda stället som klottret hör hemma.
12.13
Graffiti skapar en känsla av destruktivitet, otrygghet och förfular. Den som vill kan måla på sin egen bakgård men låt oss andra slippa det på offentliga platser. Mycket få människor uppskattar det, så låt bli! Väldigt egoistiskt och en helt onödig kostnad för samhället som tack och lov ändå sanerar. Jag vill att skattepengarna i stället går till skola och åldringsvård!
12.13
Tänkte också skaffa mig en hobby o repa grannens bil när det faller på .. vet att han har mycket pengar o det är bara att lacka om. Skulle det bli för personligt så får det kanske bli kommunens buss .. Mitt sigill på den istället för demokratiskt (svårt begrepp) vald layout kommer nog glädja mig och fränder. Det är väl Ok att se sina rättigheter på detta vis?
12.13
Tags förfular enormt. Riktig grafitti i gångtunnlar etc är kanon!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer