Anna flydde våld i hemmet – pluggar för att ha någonstans att bo

Uppdaterad
Publicerad

När Anna sökte om förtur i bostadskön med anledning av våldsutsatthet råddes hon av en handläggare på bostadsförmedlingen att vänta tills något värre hände. Det skulle öka hennes chanser. Nu pluggar hon får att ha någonstans för sig själv och barnen att bo, trots att det är svårt ekonomiskt.

Socialtjänsten hjälpte Anna, som egentligen heter något annat, med skyddad boende efter att hon lämnat sin våldsamma relation. Boendelösningen var tillfällig och Anna började efter en tid att leta efter en mer permanent bostad. Men sökandet var utan framgång och den lista med bostadsköer hon fått från socialtjänsten ledde ingenstans.

– Man kan inte få en lägenhet på en gång, så funkar det inte. Men jag önskar att man skulle se mer till verkligheten och vad en fast bostad skulle innebära för mig och mina barn.

Rådet: ”Vänta tills något värre händer”

För att få förtur i bostadskön måste hotbilden bedömas som tillräckligt allvarlig av polisen och socialtjänsten. Ofta krävs någon typ av uppsökande våld. Annas förtursansökan prövades aldrig. För SVT berättar hon att personalen rådde henne att istället avvakta tills något allvarligare hände henne eftersom det skulle öka chans till förtur.

– Problemet är att man vänder sig till bostadsförmedlingen först efter man återhämtat sig från våldet, säger Anna.

Hör mer i klippet om hur Annas boendesituation just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.