Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Primärvården är den vårdinstans som möter flest potentiella brottsoffer på daglig basis – ändå är frågan om brottsmisstanke inte rutin. Hör Ylva Elwin Nowak från Akademiskt primärvårdscentrum om varför. Foto: SVT

Därför frågar inte sjukvården om våld

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapsnivån är låg inom hälso- och sjukvården när det gäller våld i nära relationer. Många vet inte när man ska fråga om våldsutsatthet och vad man ska göra med svaret. Resultatet blir att många dör som kunde ha fångats upp, det slår Socialstyrelsen fast i en ny rapport.

Socialstyrelsens dödsfallsutredning har granskat 75fall av dödligt våld från närstående. Kritik riktas mot hälso- och sjukvården gällande att frågor om våldsutsatthet inte ställs tillräckligt, trots att det funnits indikation på våldet.

Våld i nära relationer inte ingått i vårdutbildningar

Enligt Ylva Elwin Nowak vid Akademiskt primärvårdscentrum beror den låga kunskapen bland annat på att att man fram tills för ett par år sedan inte berörde våld i nära relationer i grundutbildningar inom vården.  

– Man ska inte hamna i någon anklagelse mot hälso- och sjukvårdens personal. Snarare kan man fundera på hur man ska positionera våld i nära relationer som en del av hälso- och sjukvårdens uppdrag. 

Hör mer om varför man inte frågar om våldet i klippet.

Verkar som kunskapsorganisation för primärvårdens aktörer med uppdrag att sörja för att hälso- och sjukvården inom Region Stockholm ska bli bättre på att upptäcka våldsutsatthet och hur man ställer frågor om det.

Källa: Akademiskt primärvårdscentrum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer