Regionrådet Anna Starbrink (L) vädjar till stockholmarna: Bär munskydd i alla trånga miljöer Foto: TT, SVT

Anna Starbrink (L) vädjar till stockholmarna: Bär munskydd i alla trånga miljöer

Uppdaterad
Publicerad

Munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken, vissa inomhusmiljöer, butiker och på arbetsplatser. Det var beskedet från Region Stockholm på tisdagen. Anna Starbrink (L) vädjar dessutom till stockholmarna att stanna hemma på sportlovet.

I kollektivtrafiken har ju den tidigare rekommendationen varit att ha munskydd under rusningstrafik. Nu är det munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt som gäller och dessutom i vissa inomhusmiljöer, livsmedelsbutiker, affärer och på arbetsplatser.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, pekade på tisdagen också på riktlinjer för vad den som reser under sportlovet bör göra.

”Måste hålla ut”

Men Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) vädjar till alla att tänka sig noga för och helst stanna hemma på sportlovet.

– Det finns inget reseförbud, men jag själv skulle inte resa till Sälen eller andra delar av fjällen nu.

– Hur tråkigt det än är måste vi försöka hålla ut och avstå från alla situationer där vi skapar risk att bli smittade eller smitta andra.

Är det oansvarigt att ge sig iväg?

– Människor måste tänka själva, jag tänker inte svepande döma. Det är inte farligt att åka skidor, men trängs vi med andra riskerar vi att bli sjuka och driva smittan vidare.

Vore det bra med ett reseförbud?

– Jag tycker att det vore bra om det kom tydligare direktiv på nationell nivå, men det är ingenting som vi i regionen beslutar om. Jag kan bara vädja till människor att tänka sig väldigt noga för innan man utsätter sig för risker.

Munskydd på jobbet

När det gäller de nya direktiven om munskydd, är restauranger, kaféer och barer platser där det är lämpligt med munskydd?

– Det är bra med munskydd på alla platser där man trängs med andra. Men det är svårt att äta med munskydd, så när man sitter med sitt sällskap, kanske sin familj, är det förstås vettigt att inte ha munskydd.

Vad finns det för exempel på situationer där munskydd ska användas på jobbet?

– På alla arbetsplatser där man träffas flera och det inte går att hålla avstånd bör man ha munskydd.

Hur ska man tänka om man går till frisören eller är och handlar mat?

– I alla situationer där man riskerar att komma nära människor, där man riskerar att sprida smitta eller bli smittad är det klokt att göra allt för att skydda sig och ta på sig ansiktsmask, det brukar jag ha själv i mataffären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.