Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föds man med pedofili? Starta klippet för att höra Katarina Görts Öberg, sektionschef ANOVA, besvara frågan. Foto: Bernad Mikulic

ANOVA – kliniken som behandlar pedofila störningar

Uppdaterad
Publicerad

Vården för personer med pedofil störning eller sexuellt intresse för barn är begränsad i Sverige, men kliniken ANOVA behandlar patienter både medicinskt och psykoterapuetieskt.

– Vi behöver nå fler, men det finns väldigt mycket skam. Det väcker också väldigt starka känslor och med all rätta eftersom det är allvarligt att leva ut, säger Katarina Görts Öberg, sektionschef ANOVA.

ANOVA driver även telefonlinjen Preven Tell, dit man kan vända sig för tankar om oönskad sexualitet. Katarina ser dock ett behov av att utöka vården och de fysiska mottagningarna, som nu endast finns på enstaka platser i landet.

– Man behöver få träffas fysiskt för att diagnostisera om man har en pedofil störning, och då även få medicinsk behandling om man behöver, säger Katarina Görts Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.