Sångsällskapet DS grundades i Stockholm och står för förkortningarna Diaconi Sonorum ”Sångens tjänare”, men också De Svenske, som den på sin tid världsberömda kören kallades under sina första 70 år.
ABC är med kören en tisdagkväll när herrarna från 20 till 80 år samlas för att umgås och sjunga i Frälsningsarmens lokaler på Östermalm i Stockholm.
Antalet manskörer minskar
Idag finns 90 manskörer anslutna till Sveriges körförbund, ett antal som stadigt minskar. Tio av dem finns i Stockholms län och i Uppsala finns idag endast nio manskörer. Den mest kända och kanske landets äldsta är Orphei Drängar.
Enligt en undersökning som Kulturnytt gjorde i våras minskar manskörerna i var femte kommun. En liknande enkät fyra år tidigare visade också att manskörer är på tillbakagång. Orsakerna är flera. Bland annat har manskörer svårt att rekrytera yngre medlemmar. Fler vill hellre sjunga i en blandkör och de manskörer som finns blir allt äldre och färre.
Officiell svensk representationskör
Fram till 1950-talet var DS en av Sveriges bästa manskörer och fick sjunga i den första svenska ljudfilmen ”Säg det i toner” år 1929. Flera av dåtidens storsångare var medlemmar och manskören gjorde uppmärksammade körturnéer inom och utom landet, bland annat i USA.
Kjell Andersson har varit med i hela 30 år medan unge Ioannis Theodoridis började för ett år sedan.
Firar med Verdi och OD
DS firar sitt jubileum på flera sätt bland annat tillsammans med veteraner ur Uppsalas stolthet Orphei drängar.
Körens dirigent Anders Asp som belönats med Täby kommuns kulturpris har flera stora manskörsprojekt bakom sig och närmast väntar Verdis requiem i Tibble Kyrka samt S:t Clara kyrka den 26 respektive 27 oktober.