Det italienska företaget Alsando har bland annat byggt signalsystemet i Milano, som ligger bakom de förarlösa tunnelbanetågen där. Foto: Anslado STS

Ansaldo: ”Chockade och besvikna över att avtalet hävs”

Uppdaterad
Publicerad

Ansaldo är chockat och besviket över landstingets beslut att häva avtalet om det nya signalsystemet till röda linjen. Företaget säger att de är nära att bli klara med systemet och att landstinget bara slösar tid genom att häva avtalet.

Det italienska företaget Ansaldo är chockat och besviket över Stockholms läns Landstings beslut att häva avtalet om det nya signalsystemet till tunnelbanans röda linje. Landstinget anser att Ansaldo inte har levererat någonting på sju år medan Ansaldo skriver i ett pressmeddelande att stora delar av det nya signalsystemet är anpassat och tillgängligt för att testas.

SVT Nyheter Stockholm har pratat med det italienska företaget för att få deras syn på att avtalet har hävts.

– Vår förhoppning är att få bli klara med det vi har startat, säger en pressperson hos Ansaldo.

Rätten får avgöra om Ansaldo betalar tillbaka

Enligt Ansaldo ändrade de avtalet ihop med SL så att arbetet skulle stå klart 2019, och inte 2014 som de först beslutade. Enligt Ansaldo slösar Stockholms läns landsting tid när de häver avtalet då Ansaldo är nära att bli klara med systemet. Företaget menar att stockholmarna nu kommer få vänta ännu längre på ett nytt signalsystem.

– Det är oroande. Vårt mål är att leverera vår produkt till stockholmarna. Stockholmarna är vår främsta kund som vi vill göra nöjda, säger presspersonen hos Ansaldo.

Landstinget har fått tillbaka 417 miljoner kronor ifrån Ansaldo, och väntar på att få tillbaka ytterligare 230 miljoner. Ansaldo säger att de inte ser någon annan lösning än att ta till starka juridiska åtgärder. En rättegång kommer få avgöra om de ska betala tillbaka pengarna eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.