Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Lindgren, vd på Kungliga Operan, kommentera kritiken i klippet. Foto: Pontus Lundahl / TT

Larmen inifrån operahuset: Stress och tung arbetsbelastning

Publicerad

En tragisk dödsolycka har kastat ljus över arbetsmiljön på Kungliga Operan. Nu vittnar personal om stress och tung arbetsbelastning som ska ha påtalats under flera års tid.

– Man hinner inte göra saker på ett genomtänkt sätt och därmed äventyras säkerheten, säger Jari Olsson, tekniskt huvudskyddsombud.

Han beskriver Operan som en ”fabrik” där man bestämt sig för att göra fler föreställningar än vad personalen mäktar med.

– Det här har framförts tidigare men vi har inte upplevt att man gjort något åt det, säger Jari Olsson.

SVT har även varit i kontakt med anställda som vill vara anonyma för att inte göra sig ovänner med arbetsgivaren.

– Arbetsmiljön är inte jättebra, det är tyvärr så. De senaste tio åren har vi gjort allt fler föreställningar per år och de är allt mer tekniskt komplicerade. Det blir mera jobb men vi är inte fler som jobbar och vi får inte mer tid, säger en person.

Personen upplever att problemen inte alltid tagits på allvar av cheferna, men betonar att situationen börjat bli bättre sedan Operan fick en ny ledning för två år sedan.

Vd:n: ”Har lyssnat in”

De senaste åren har flera allvarliga arbetsplatsolyckor inträffat på Operan, och en initial utredning av dödsolyckan i september visar på brister i arbetsmiljön.

Fredrik Lindgren, vd på Kungliga Operan, menar att man nu kommer ta tag i problemen. Han öppnar för möjligheten att dra ned på antalet föreställningar.

– Jag har lyssnat in och hört den typen av inspel så det tar jag med mig, säger han.

Hör mer av vd:ns svar i klippet ovan.

Vet du mer? Tipsa oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.