Giving people förmedlar kontakt mellan ekonomiskt utsatta barnfamiljer och de som vill hjälpa till att ge bort det allra nödvändigaste som mat och kläder. Foto: SVT

Ansträngt läge för 36 000 barn i ekonomisk utsatthet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu hör många barnfamiljer av sig till frivilligorganisationen Giving People för att få hjälp att fylla kylen.

– Många av de föräldrar som söker hjälp är timanställda och vikarier som inte får jobb, säger Elin Ringström på organisationen.

Organisationen förmedlar inga pengar utan parar ihop sökande barnfamiljer med personer som vill hjälpa. Det kan till exempel handla om att köpa mat eller nödvändiga kläder.

– Normalt brukar det inte vara många som söker hjälp när det kommit barnbidrag, men den här månaden har ansökningar strömmat in från familjer som är oroade och vill ha hjälp, säger Elin Ringström som tar emot ansökningar på Giving people.

Rör sig om 36 000 barn

Ungefär vart tionde barn i Sverige lever i en ekonomiskt utsatt situation. I Stockholm rör det sig om cirka 36 000 barn, enligt organisationen Rädda Barnens bedömning. Nu varnar hjälporganisationen för att den rådande samhällskrisen i spåren av corona kan öka antalet familjer som inte har ekonomiska marginaler.

Om skolor stänger: ”Går att söka bidrag för skolmat”

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) råder drabbade att i första hand ska söka A-kassa och andra ekonomiska bistånd i försäkringssystemet. Från staden ser man nu också över möjligheten att ge matbidrag om skolor och förskolor stänger.

– Rutiner är på väg ut så att familjer ska kunna söka extra matbidrag, Det är individuellt prövat inom våra riktlinjer för försörjningstöd, säger Jan Jönsson (L) socialborgarråd Stockholm stad.

Så går det till att söka ekonomiskt bidrag

Ekonomiskt bistånd går att söka för att till exempel:

  • betala el och hyra
  • köpa mat, kläder och hygienartiklar
  • betlala för SL-kort, medicin, läkarbesök och tandvård.

För att ansöka om ekonomiskt bistånd måste den som söker ha gjort vad som går för att försörja sig på annat sätt. Samt ha sökt andra bidrag och ersättningar som exempelvis:

  • bostadsbidrag
  • föräldrapenning
  • sjukpenning
  • A-kassa

Finns pengar på banken eller i aktier måste dessa pengar använda istället. Detsamma gäller tillgångar som till exempel bil, båt eller sommarstuga.

Källa: Stockholm stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.