Hör polisen Sven Granath om vad som behöver göras. Foto: TT. Montage: SVT

Vapenvåldet går ner i åldrarna: ”Ungdomar dödar ungdomar och män dödar män”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som blir ihjälskjutna i Sverige ökar och det gäller inte bara vuxna. Även allt fler tonåringar i åldrarna 15 till 19 år skjuts ihjäl. Ofta är de drabbade från socialt utsatta områden, där fler unga blir en del av den lukrativa narkotikamarknaden.

På tio år, 2001 till 2010, sköts sju tonåringar ihjäl i Sverige. Åren efter, mellan 2011 och 2015, var antalet ihjälskjutna tonåringar tio, då endast under en femårsperiod.

– Det är låga tal men tyvärr kan man se att det är lite fler personer som mördas på det här sättet, säger Sven Granath, analytiker vid polisen i Stockholm.

Vad beror det på?

– När det blir mer vapen och våld bland de som är vuxna så ökar det också lite bland de som är i gymnasieåldern, tyvärr.

Antalet tonåringar som skjuts ihjäl har ökat. Foto: SVT Grafik

Gärningsmännen ofta i samma ålder

Bara i Stockholmsområdet förra året blev 15-årige Robin Sinisalo ihjälskjuten i Akalla, och i ett villaområde i Södertälje blev en 18-åring skjuten till döds. Samma sak hände en 16-årig pojke vid Brommaplan 2015. Enligt Sven Granath är gärningsmännen ofta i samma ålder som offren.

Sven Granath.

– Ungdomar dödar andra ungdomar och män dödar andra män. Så man kan anta att gärningsmännen handlar om personer som är ganska lika de som fallit offer för det här våldet.

Antalet skottskadade ökar också

Tittar man dessutom på antalet skottskadade barn och unga vuxna i åldrarna 15 till 29 år, så är trenden ännu tydligare.

Antalet skottskadade har ökat med 100 personer under en tioårsperiod. Foto: SVT Grafik

Under loppet av fem år, 2011 till 2015, skottskadades 157 personer, medan det tio år tidigare handlade om 58 unga. Även om våldet med just skjutvapen ökat är den grova ungdomsbrottsligheten inget nytt.

– Det finns egentligen likheter med den ungdomsbrottslighet som fanns tidigare och som alltid har funnits, men det skedde oftast med kniv och med alkohol inblandat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer