Finansminister Magdalena Andersson (S) blev informerad om fusket för snart två år sedan. Foto: Jessica Gow/TT

Antibedrägeriexpert varnade finansministern för två år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Redan för två år sedan varnade Anders Björkenheim, expert på att förebygga bedrägerier, personligen finansminister Magdalena Andersson om det systematiska fusket med tillfälliga personnummer.

– Det är under all kritik att inget hänt, säger Anders Björkenheim.

SVT rapporterade under söndagen om hur kriminella utnyttjar systemet med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Bland annat kunde vi berätta att hundratals personer kan vara registrerade på en och samma adress.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att de jobbar med ett snabbspår för att kunna skärpa lagstiftningen, men antibedrägeriexperten Anders Björkenheim konstaterar att snabbspår verkar vara en relativ term. Björkenheim berättade personligen för ministern om problematiken redan för två år sedan, i januari 2018 när båda var med i TV4:s morgonstudio.

– Vi stod vid frukostbuffén och jag berättade om hur 500 personer var registrerade på samma adress, och hon utbrast ”herregud”. Och det var med i Kalla fakta då men det har inte hänt något. Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera, säger Anders Björkenheim.

Vad tycker du om det?

– Det är under all kritik. Man kan fråga sig hur mycket det här har kostat samhället.

Finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte med om att inget har hänt och påpekar att Regeringen redan 2017 gav Skatteverket i uppdrag att ta fram åtgärder för att skapa ett säkrare system för samordningsnummer.

”Utredningen presenterades i december 2018 och de förslag som presenterades ligger till grund för de åtgärder som regeringen nu arbetar med. Skatteverket införde dessutom på regeringens uppdrag 2018 en funktion för att varna om olika personer använder samma identitetshandling i ärenden som rör samordningsnummer och myndighetens brottsbekämpande verksamhet har utvidgats till att även omfatta brott med koppling till användandet av falska eller manipulerade handlingar. Utöver detta så utreder regeringen hela systemet för samordningsnummer”, skriver Magdalena Anderssons pressekreterare Håkan Gestrin i ett sms till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.