Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Anton hur det gick till när han grep och höll fast våldsmannen i Hökarängen – som visade sig vara en dömd mördare. Foto: SVT, Blåljusbilder

Anton, 21, höll fast ”perrongmördaren” efter överfall mot kvinna i Hökarängen

Uppdaterad
Publicerad

Anton grep och lyckades hålla fast en man som överföll en kvinna i Hökarängen i södra Stockholm förra veckan. Men vad Anton inte visste var att mannen är tidigare dömd för ett uppmärksammat mord på en annan kvinna i Umeå för 10 år sedan.

– Det kändes stressigt när jag fick reda på det, säger Anton.

Det var vid 17-tiden den 14 maj som 21-årige Anton hörde skrik från sitt fönster. Från köket såg han en man som ströp en kvinna, varpå han sprang ut ur huset. Väl på plats anslöt sig flera andra vittnen som hört eller sett händelsen. Anton upplevde att kvinnan var i chock men efter en stund kände hon igen en man som gick förbi platsen och skrek: ”Det är han!”

– Då tryckte jag upp honom mot väggen och höll fast, säger Anton.

Återvände till brottsplatsen

Den misstänkte gärningsmannen är tidigare dömd för ett uppmärksammat mord på en kvinna i Umeå 2013. Precis som i det fallet återvände gärningsmannen till brottsplatsen vilket resulterade i att han filmades av ambulansens övervakningskamera och senare kunde gripas.

Mannen dömdes för mord till 14 års fängelse i Umeå tingsrätt, men blev villkorligt frigiven 2022 efter att ha suttit 9 år bakom galler.

– I det förra fallet attackerade gärningsmannen också en kvinna som han inte kände, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.