Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Självklart är det ett misslyckande för hela samhället” – Olle Andersson som var utredningsledare för perrongmordet är bestört över de nya brottsmisstankarna som riktats mot mördaren. Foto: Anna Bergman/SVT, Arkivbild/SVT

Umeåmördare misstänks för nytt brott – polischefen Olle Andersson: ”Blir chockad”

Uppdaterad
Publicerad

För 13 år sedan sköt mannen en kvinna på centralstationen i Umeå. Nu misstänks han för ett mordförsök mot en annan kvinna. Polischefen Olle Andersson ledde utredningen kring perrongmordet och är bestört över de nya misstankarna.

– Det är ett misslyckande för hela samhället, säger han.

Den unga kvinnan var på väg hem när hon plötsligt träffades av ett skott på centralstationen i Umeå. Hon sprang och skrek på hjälp innan hon föll ihop på perrongen och avled av sina skador.

En 21-årig man från Umeå, tidigare ostraffad, dömdes till 14 års fängelse för mordet.

Efter att ha avtjänat nio år i fängelse släpptes han för drygt ett år sedan på fri fot igen. Nu – i maj 2024 – misstänks han ha attackerat och försökt strypa en annan kvinna i Stockholm.

”Chockad – helt förfärligt”

Olle Andersson var chef för grova brott hos polisen i Umeå och ledde jakten på perrongmördaren. Han är bestört över de nya misstankarna som riktas mot mannen.

– Jag blir blir chockad, det låter förfärligt, säger Olle Andersson, som idag är utredningschefen hos polisen i Västerbotten.

Se honom berätta om varför han förvånas över de nya brottsmisstankarna i klippet ovan.

Misslyckande för hela samhället

Vad tänker du om att han misstänks ha begått ett nytt allvarligt brott, när han är villkorligt frigiven?

Det är ett misslyckande för hela samhället. Döms man till fängelse ska man försöka rehabiliteras och få vård för den brottslighet man är inblandad i. Här har samhället bevisligen inte lyckats med det, men man måste komma ihåg att han är misstänkt i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.