Apotek använde nål flera gånger

Publicerad

Apoteket Doc Morris i Sollentuna använde samma nål mer än en gång för att ta blodprov. Nu finns det risk att tolv personer smittats av smutsiga nålar.

Kunden i centrum och ett tryggt bemötande. Det är nyöppnade apotekskedjan Doc Morris motto. Men när kunderna i Sollentuna centrum vid ett hälsotest skulle mäta sitt blodsocker och hemoglobin blev det allt annat än tryggt.

Den person som utförde testerna med en så kallad lansett använde samma nål på två personer i rad. Totalt är tolv kunder drabbade.

Risk för hiv
-Blodöverförd smitta finns det risk för. Även om risken inte är jättestor så finns den ju där. De smittor man tänker på i första hand är hiv och hepatit B, säger utredare Andor Wagner på Socialstyrelsen.

Den som utförde testerna är apoteksassistent på Doc Morris och olegitimerad, något som är okej enligt svensk lagstiftning.

-Personen hade fått utbildning i hur tar ett blodprov med en sådan här lansett. Så det är ett misstag som beror på den mänskliga faktorn, och det är beklagligt, säger Doc Morris presschef Märit Wikström.

”Låter konstigt”
Hur det är möjligt att tolv gånger göra samma misstag kan inte Märit Wikström svara på. Men det finns en annan faktor som kunde ha stoppat det hela. På nästan alla vårdinrättningar i Sverige använder man sig nämligen av en engångslansett, som inte går att använda två gånger.

-För mig låter väldigt konstigt att man över huvud taget gör det, och att det går att återanvända de här, eftersom det är risk för blodsmitta, säger sjuksköterskan Ulla Björklund på Radio- och tv-hälsan.

De kunder som berörs gjorde blodtestet den 12 eller 13 april, men hittills har bara en hört av sig till Doc Morris.

Behöver vaccination
-De ska snarast möjligt ta kontakt med den enhet som har tagit de här proverna och se till att de blir erbjudna vaccination, om de inte redan har blivit erbjudna det, säger Andor Wagner.

Doc Morris har nu slutat med hälsotesterna och assistenten som utförde dem har fått flytta till ett annat apotek.

Karin Fagerlund
karin.fagerlund@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Apotek återanvände nålar

Mer i ämnet