Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Möjligheten att boka provtagningstider via appen Alltid öppet stoppas tillfälligt. Foto: SVT

Appen ”Alltid öppet” har stängt för nya bokningar

Uppdaterad
Publicerad

Appen Alltid Öppet som används för att boka coronatester hos Region Stockholm har tillfälligt stängts ner för nya bokningar. Anledningen är att man har uppmärksammat att patientsäkerheten riskeras då koder läckt på internet.

För att boka en provtagning får man besvara ett antal frågor i appen, och får därefter en personlig kod som man använder för att boka testet. Beroende på vilka svar man gett får man olika koder om man ska testa sig för antikroppar eller om man ska testa sig för en pågående infektion.

Men koderna har lagts ut på olika sajter och används av personer som inte fått dem via appen, och nu pausar Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) möjligheten att boka provtagningar för covid-19 via appen.

Patientsäkerheten äventyras

– Det är viktigt att veta vilken typ av prov man ska ta, vilket appen kvalitetssäkrar. När då koderna exponerats och använts för att boka tester så finns inte den kvalitetssäkringen och patientsäkerheten äventyras, säger Maria Ahlmark, en av de ansvariga för appen Alltid öppet på SLSO.

Det har även varit så att när man loggat in på 1177 för att boka en provtagningstid med koden man fått i appen så har det varit en annan e-postadress än den egna som visats. Det förefaller alltså som att man bokar en tid i en persons namn.

– Vi har sett att det har hänt och det är en annan av orsakerna till att vi tillfälligt stänger möjligheten att boka via appen, säger Maria Ahlmark.

Ett uppehåll görs därför för funktionen till på måndag den 22 juni. Appen i övrigt ska fungera som vanligt.

Stort intresse för tester

Redan tidigare har appen haft problem med hög belastning och tidvis långa svarstider. Intresset för att boka tider för provtagning har varit mycket stort med över 100 000 bokade tester hittills.

I videon nedan hör ni Regionen om problem med appen när de under måndagen öppnade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Appen har en kapacitet på 10 000 användare samtidigt, men det var många fler i morse, säger Maria Ahlmark på Region Stockholm. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer