Äpple förenar Linné och StalloneVilken Rambo gillar du bäst?

Publicerad

Vad har Sylvester Stallone och Carl von Linné gemensamt? Läs den osannolika historien om en utvandrare från Hisingen i Göteborg som kom att ge namn åt 1980-talets store actionhjälte.

I dag planterades ett litet äppelträd på Lantbruksuniversitetets försöksgård Funbo-Lövsta utanför Uppsala. Det är ett amerikanskt äpple med ursprung i Sverige på 1600-talet.

Utvandraren Peter Gunnarsson från Ramberget i Göteborg tog 1639 med sig några äppelkärnor som han planterade i Nya Sverige-kolonin i Delaware. Han tog sig namnet Rambo (efter Ramberget), och hans äpple fick samma namn.

Populärt i Amerika
I Sverige utplånades de flesta äppelträd under 1700-talets hårda vintrar. Men i Amerika vann Ramboäpplet popularitet.

Tolfte generationens Rambo, Herbert, tog initiativet till planteringen.
-Rambo är en sur sort, som användes av kolonisatörerna till att göra cider och äppelsprit, säger han till ABC.

Nu 370 år senare, lagom till Linnéjubileet, återplanterades ett Ramboträd i Uppsala. Just på Funbo-Lövsta hade Linnélärjungen Per Kahlm försöksodlingar.

Äpplet räddande ängel
David Morell, författaren till 1970-talets actionhjälte som senare skulle personifieras av Sylvester Stallone, brottades med ett namn till figuren när han hustru bjöd honom på ett äpple.

När han frågade vilken sort hon köpt fick han veta att det var Rambo. Då klack det till, och namnet på figuren, John Rambo, var givet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer