Det försiggår märkliga saker under Tullgarns slott, slottet måste dräneras om och nu borrar man under borggården för att kunna dra stora rör som ska leda bort vattnet från 1700-talsbyggnaden. Slottet har fått fuktproblem.
– Det byggt på ett berg så vattnet har ingenstans att ta vägen förutom in under östra flygeln som fått fukt och mögelproblem, säger arkeologen Åsa Berger tlil ABC.
Vaktar
Men arkeologen Åsa Berger är inte här på grund av 1700-talsslottet, hon är här för vakta det som inte syns från grävskoporna, här finns nämligen ett slott till, under alltihop, och det är en borg från 1500-talet.
– När man byggde det nya slottet på 1720-talet rev man borgen som stod här innan. Här och var står det gamla murar kvar upp till två meter höga, säger Åsa Berger.
Redan på 50-talet gjordes en misslyckad dränering av Tullgarns slott och redan då upptäckte man och utforskade den så kallade Stureborgen. Men trots det har arkeologerna nu gjort flera färska fynd.
Kakelungskakel
– Vi har till exempel det här fantastiskt fina kakelungskaklet. Jag blev hemskt förtjust, säger Åsa Berger och visar upp en bit kakel.
Tullgarns slott som ligger söder om Södertälje byggdes runt 1720 av greven Magnus Julius de la Gardie. Senare blev det ett kungligt sommarslott, fjärran den försvarsborg som en gång låg här
– Man fick ett annat ideal och då var den här borgen helt enkelt gammaldags, säger Åsa Berger.